Спремати зимницу или не, јесење филозофско питање за свако домаћинство!

Аутор: Gdjakovic
335 посета

НОВО доба наметну­ло је и нове навике. Док су наше баке крајем септембра увелико спремале домаћу зимни­цу, данас се чак и домаћа може пронаћи на тезги. Кувати парадајз или ај­вар? Спремати туршију? Или све то купити на тезги или маркету, главна је не­доумица данашњег доба, када је у питању прављење залиха за зиму.
МАРКЕТИ ЈЕФТИНИЈИ, АЛИ СА ТЕЗГЕ ЗДРАВИЈЕ! Репортери Новости обишли пијаце да виде да ли су домаћице почеле да набављају за зимницуФото М. А.
Продавци на пијацама немају исто мишљење. Једни тврде да је лане била боља сезона, други да је ова боља. Како било, домаћице стидљиво наба­вљају поврће за прављење домаће зимнице.

Једно је сигурно, про­изводи све скупљи и цене су скочиле у од­носу на прошлу годину, грађани су приморани да купују са­мо најосновније. Ништа се не купује на велико већ за дневни трошак, а роба про­пада, истакли су продавци.

Илустрација: Понуда произвођача из целе Србије nна сајму зимнице у Коцељеви

– Слабо жене купују, не­ма данас много домаћи­ца, немају времена, а ни услове јер углавном живе по становима – рекла је једна госпођа која већ де­ценију држи тезгу на пија­ци у Мири­јеву.
Још један од ра­злога је и ш т о је на акцији у мар­кетима зимница по­вољнија, мада многи продавци истичу да квалитет индустријских производа не може да се мери са онима из кухиње.
– Нажалост, све се све­ло на увозну робу, има много маркета али оно што волимо да једемо из продавнице не може бити исто као домаће – у овоме су сложни сви продавци на пијацама.

На београдским тезга­ма има и мањих и већих теглица ајвара али се це­не углавном крећу од 800 до 1.100 динара, док се у трговинским ланцима на снижењу може наћи при­лично јефтиније и то па­ковања од 170 до 390 ди­нара. Паприка на пијаци иде и до 300 динара, али има и оних јефтинијих од 100 до 150 динара, све за­виси од квалитета, док се у маркетима може наћи за 220 динара.

Када је реч о зимници, мало боља врста парадајза, воловско срце на пијацама кошта од 300 до 350 дина­ра, док се обичан парадајз може наћи и за 150 динара. У маркетима цена парадај­за је око 220 динара. Цена флаше млевеног или кува­ног парадајза на тезгама је од 350 до 500 динара, у за­висности од грамаже, док се у трговинским ланцима парадајз сок може наћи за много мање пара.


Цена лука је око 200 ди­нара, шаргарепе од 150 до 200 динара, а толика је и цена краставца за зимни­цу на пијацама. Како су нам продавци рекли, ве­рују да се цена неће мења­ти до краја године, да не­ће скакати и да ће остати иста. Краставац се у мар­кетима може наћи и за 110 динара, док су кисели краставци око 180 динара, а цена корнишона у зави­сности од грамаже иде до 250 динара. Лук и шарга­репа су такође у радњама нешто јефтинији.

Тегла шарене салате у маркетима је око 190 ди­нара, док је на пијацама не драстично скупља, око 300 динара. Купус се може наћи по сниженој цени од 70 динара, док на тезгама његова цена износи око 150 динара.

Карфиол и на пијаци и у радњи држи исту цену, па је килограм 250 динара.

Биће више интересовања
ИАКО остаје као вечита дилема питање да ли правити туршију или је ипак на крају купити, продавци верују да ће продаја бити боља, да људи више воле домаће, али да је многима можда још увек рано за набавку.

Извор:

https://www.novosti.rs/c/ekonomija/vesti/1284831/marketi-jeftiniji-ali-tezge-zdravije-reporteri-novosti-obisli-pijace-vide-domacice-pocele-nabavljaju-zimnicu

Srodni tekstovi

Оставите коментар