Рецепт стручњака: Како да направите медовачу

Аутор: draganadpetrovic
998 посета

Медовача, древно пиће Старих Словена, високо цењена због свог лековитог дејства, важи за једно од најстаријих пића. Мед, познато је, производ пчела, садржи вредне материје које су потребне организму како за раст, тако и за побољшање имунитета и његово одржавање. Мед, поред шећера ( глукоза и фруктоза) садржи и минералне материје, беланчевине, витамине, органске киселине, полен и боје.

Основни технолошки поступци справљања ракије од меда су:

  1. справљање раствора меда и воде;
  2. додавање селекционисаних квасаца;
  3. ферментација;
  4. дестилација;
  5. свођење на праву јацину и финализација.
Илустрација: Ракија са укусом меда

Како пише Слађана Цветковић из ПССС Крушевац, ракија од меда се добија од дестилацијом медовине тј. гвирца. Гвирц је напитак који настаје алкохолним врењем меда који је разређен водом. Он се припрема тако што се у 100 литара топле воде отопи око 30 килограма меда. Концентрација шећера у овом раствору треба да буде максималних 15%. Овај проценат кориговати додавањем воде или меда. Раствор воде и меда се греје до врења ради уништења патогена. Приликом загревања долази до издвајања пене коју је неопходно отклоноти. Након загревања, овако добијени раствор неопходно је охладити на 20 °Ц и поклопити.

Охлађен раствор меда одложити у бачву за врење која нема друге мирисе. У овој фази треба додати селекционисане квасце. Суд за врење затворити и пратити температуру врења, које траје наредних недељу дана. Након завршене ферментације добија се раствор који није сладак (јер не садржи шећер), који се називана медовина односно гвирц.

Илустрација: Медовача се пије хладна

Ради боље ароме раствору је могуће додати 25 грама лимунске киселине која је претходно отопљена у мало медовине. За припрему ароматичне медовине на ову количину, у платнену врећицу коју треба обесити у посуду са гвирцом, додати по 15 грама мускатног орашчића, 15 грама цимета у корици и 150 грама клинчића, претходно уситњених.

Тада је потребно што пре обавити дестилацију, јер се иначе карактеристичне ароме брзо губе. Дестилацију вршити лагано и пажљиво. Након дестилације неопходно је да дестилат одстоји и сазрева најмање два месеца. Након одлежавања дестилат разредити дестилованом водом на јачину најмање 37,5 вол% алкохола.

Најбоље је пити је као аперитив. Наиме, ова ракија је најбоља када се служи пред оброк, и када је пијете расхлађену. Разлог за то је што делује на апетит и побољшава га. Она представља одличну подлогу за храну која ће уследити.

Извор: https://www.ekapija.com/news/3331762/kako-da-napravite-rakiju-od-meda-idealan-aperitiv-koji-se-pije-rashladjen

Srodni tekstovi

Оставите коментар