Пљеваљски сир престигао моцарелу на листи најбољих на свету

Аутор: draganadpetrovic
543 посета

На листи најбољих сирева света, коју је недавно објавио светски атлас хране „Тасте Атлас“, на 27. месту нашао се и пљеваљски сир, престигавши, између осталих и чувену италијанску моцарелу.Члан Удружења произвођача пљеваљског сира, Владимир Чоловић, сматра да пљеваљски сир због свог квалитета и начина израде заслужује још бољи пласман.

– Позиција треба да буде боља, јер се пљеваљски сир справља на традиционалан, домаћи начин, без икаквих примеса само чисто млеко, што је у ери све већих потреба за здравом храном његова велика предност. Е сад, да ли ће се од 27. места напредовати ка врху листе, зависи од много фактора, а један од њих је и промоција пљеваљског сира кроз његово брендирање. Чини ми се, такође, и да он у Црној Гори још није довољно цењен. А да јесте, брендирање би већ било завршено, сир познатији и на још већој цени, што би га и значајно примакло водећим светским сиревима где и заслужује да буде. Ми смо у Удружењу, у сарадњи са Министарством пољопривреде, још 2013. године кренули у тај процес, одређене ствари договорили, али кад је требало да идемо корак даље, увек се појављивао неки нови проблем и практично нигде нисмо стигли – каже Чоловић.

Мало се зна о лековитим својствима бундеве

Проблем је, додаје, што пљеваљски сир, на неконкурентан начин кваре неке друге врсте сирева.
– Па се ти сиреви на подгоричкој и још неким пијацама продају као пљеваљски, а нису ни „п“ од овог нашег, изворног. Зато је важно брендирање и његова територијална заштита јер би сви произвођачи пљеваљског сира добили свој лого и свој одређени број и онда би се тачно знало и шта се продаје и шта купац купује – истиче саговорник РТЦГ.

Илустрација: Пљеваљски сир због свог квалитета и начина израде заслужује још бољи пласман

Испитивање квалитета свињских трупова. Зашто?

Чоловић напомиње да је тренутна цена пљеваљског сира око 4,5 евра и да она мора да буде знатно већа, те да од продаје, тренутно више користи имају накупци и препродавци од самих произвођача. Брендирање и добијање поузданог сертификата би, сматра, и у том случају било од огромне користи.

– Очекујем да у наредним годинама квалитет пљеваљског сира прати и одговарајућа цена и да га неће свако моћи имати на столу. Било би га можда мање у понуди, али би се за њега знало у читавом свету. Овако, накупац откупи све количине за неколико евра по килограму, однесе до Подгорице или приморја и тамо га прода за седам, осам или девет евра. И „убере кајмак“.

Колико кошта увозни, а колико домаћи качкаваљ?

Брендирање би подигло цену, али би тада произвођач морао да поштује квалитет и било би му омогућено да тај квалитет поштено и наплати. Једноставно, стајао би именом и презименом иза свог производа, а онда боља заштита пљеваљском сиру не треба – закључује Чоловић.

Извор: https://www.agrotv.net/pljevaljski-sir-medju-najboljim-sirevima-na-svetu/

Srodni tekstovi

Оставите коментар