Производи газдинства Петровић из Рашке: Увери се и пробај

Аутор: draganadpetrovic
335 посета

У наследству нам је да ми све ово сами правимо, за нашу породицу,да правимо зимницу.Наша заједничка идеја била је да све ово што правимо,правимо без конзерванса,адитива,да правимо и за наше пријатеље. Људи који су долазили код нас у госте,одушевљавали су се укусима наших производа и хтели су да их купују. Заједничка мисао и жеља била нам је да се ми у некој даљој будућности бавимо тиме, иако и даље поред тога радимо.Почели смо пре две године, са првих 100 тегли ајвара, прича нам Лела Петровић.
Лела и њен супруг Драган су из Рашке, обоје раде у Дому здравља Рашка,али ипак примања нису довољна да се преживи у данашње време.Када су почели пре две године,деца су још била на школовању тако да је пара увек било мало.Нису седели скрштених руку. Лела је јединица и од својих родитеља је наследила око 2, 5 ха земље а и Драган има имање у селу Вареву код Рашке.
-Имамо засаде шљиве, јабуке, имао и грожђе.Све је то штета да пропада.Дошли смо на идеју да осим ајвара правимо и компот од грожђа,џем од шљива,са и без шећера.У почетку није било лако. Ја сам здравствени радник,нисам пуно знала о пољопривреди,требало је почети,али као. Велику
помоћ сам добила од другарице која ради у Министарству пољопривреде,уједно је и новинар, стално је на терену,тако да нам је она доста помогла око регистрације газдинства,као да кренемо, доста зна и каква је ситуација на тржишту, прича нам Лела.
-Прошле године смо аплицирали у општини Рашка , и добили поврат за машину за љуштење парике и пакерицу,тај поврат нам је пуно значио,као и помоћ Милене Савић која ради у Општини. Посаветовала нас је шта све можемо и на шта све имамо право.

-Нама на овој општини потребна је едукација,ипак има и доста младих људи који би остали на селу, или имају родитеље на селу.Ми као мали произвођачи требало би да имамо неки ветар у леђа, истиче Драган, и додаје: Штета је кад нешто имате, а то стоји и пропада.Не могу да гледам да шљиве пропадају, да се имање запарложи.

Илустрација: Лела је рецепт за ајвар је наследила од баке

„Зимницу правим по традиционалној рецептури,с тим што сам ја неко ко воли да спаја традицију и иновацију,прича нам Лела и додаје:Прави домаћи ајвар је оригинални производ наше националне кухиње.Припрема се искључиво у домаћем амбијенту, од паприке Куртовке и то на традиционалан
начин,по рецептури наших бака.У сваком случају изузетно цењена и опробана сорта паприка. Паприка куртовка је најбоља за ајвар,није крупна,али у њој има најмање воде,лако се љушти и мислим да је утрошак времена најмањи,јер нема много испарења.Ово је најлепши ајвар,тако ми бар кажу купци,муштерије се увек враћају“, рекла је Лела и додала да је за ајвар од 20 килограма паприке потребно 6 сати активног рада.
Ајвар је готов када се варјачом повуче по дну и – остане траг. Тада се додаје конзерванс. За 10 килограма паприка је довољна једна кесица.Уколико не ставите конзерванс,морате га појести до краја године у супротном ћете се непријатно изненадити бојом у теглицама. У послу још помажу мајка и свекрва а и две комшинице када имају вечу поруџбеницу.
Мали произвођачи неретко наилазе на проблем доставе када добију поруџбину из удаљеног места. Како Ви достављате Ваше тегле?
„Производе које нудимо продајемо са кућне адресе,вршимо организовану доставу за Београд, Нови Пазар, Копаоник.На самом почетку нашег пословања, проблематична је била управо продаја, јер када се рекламирате онлајн то сви могу да виде и да пожеле да купе.Покушала сам да пронађем
најбоље канале како да дођем до људи,како да на финансијски најбезболнији начин испратим продају.Сада слободно могу рећи да нам је достава на завидном нивоу.Ипак, према мом мишљењу, куповина на кућној адреси је увек најбоља опција јер можете да се са купцем гледате очи у очи.Они могу да виде ко прави зимницу и у каквом окружењу,истиче Лела за крај.

Производе можете наручити на тел:
060-4920008 и 062-8816268

Извор: Агробизнис магазин

Srodni tekstovi

Оставите коментар