Прерада свињског меса у породичном газдинству Јовановића

Аутор: Gdjakovic
50 посета

Пољопривреда обухвата многе аспекте, а један од њих је прерађивачка индустрија која се базира на традиционалним рецептурама. У оквиру породицних газдинстава, као што је оно породице Јовановић из Лаћарка, све више расте значај овакве производње. Јовановићи имају заокружен производни циклус, који укључује како ратарску, тако и сточарску производњу, а посебан део њиховог пословања је савремени погон за прераду свињског меса. У овом погону производе се месне делиције које се прерађују према традиционалним рецептима, уз поштовање свих стандарда квалитета и безбедности хране.

Миленко Јовановић, члан ове породице, истиче да је искуство њихове породице показало да је већа стабилност у приходима остварена од продаје производа са вишом додатном вредношћу, него од продаје основних пољопривредних производа. Тржиште основних пољопривредних производа је много нестабилније, што је посебно евидентно у последње време, а тренутна ситуација у свињарству показује озбиљне проблеме због ниских откупних цена.

„Цена ратарских култура и није толико добра као неке друге, док је још горе то што у последње три године имамо лош род због суше. Много фактора утиче на производњу, на које произвођачи често не могу да утичу“, објашњава Јовановић.

У прерађивачком сектору, међутим, произвођачи имају много већу контролу над већином фактора. Производња традиционалних свињских производа има вишеструки значај, како за саме произвођаче, тако и за ширу заједницу. Према речима Тање Пеулић, научне саветнице са Новосадског института за прехрамбене технологије, производња ових производа има посебан значај јер одражава традицију народа и региона из ког потичу, а уједно пружа и врхунски квалитет.

„Овакви производи не само да омогућавају одрживи рурални развој, већ омогућавају малим локалним заједницама да остварују одређене приходе. Зато је важно да мали пољопривредни произвођачи користе своју сировину за производњу врхунских традиционалних месних производа“, додаје Пеулић.

У овом процесу, значајно је и брендирање производа, као и заштита географског порекла, што омогућава већу препознатљивост на тржишту пољопривредно-прехрамбених производа.

Фото: Александар Мијатовић

Srodni tekstovi

1 коментар

su kaçak tamiri İstanbul 10. новембар 2024. - 09:07

su kaçak tamiri İstanbul Maltepe su kaçağı tespiti: Maltepe’de su kaçaklarına son veriyoruz! https://www.maanation.com/ustaelektrikci

Одговори

Оставите коментар