Сос за роштиљ и путер од јабуке направљен у Србији

Аутор: draganadpetrovic
246 посета

Ретки су они воћњаци који не користе пестициде, али је и постулат којим се газда Зоран Јоксимовић води у својим воћњацима већ осам година. Почело је као повратак коренима, а прерасло у скроман породичан бизнис.

Симболично, бренд је назван Zets Orchard како су две сестре са својим супрузима одлучиле да обнове имање, па отуда Zets, а оно Orchard, односно воћњак, стало је раме у раме, у жељи да се пробију и на инострано тржиште.

– Имање на коме се налазе воћњаци су дедовина моје супруге и њене сестре, у породичном наслеђу преко 150 година. Пре десетак година смо имали замисао да обновимо имање, то јесте дедовину која је таворила преко 15 година. После пуно размишљања и већања, две сестре и два зета, четири инжењера, без много знања о пољопривреди су одлучили да пре осам година посаде воћњаке који се лако могу прилагодити органском начину производње – прича Зоран Јоксимовић за Телеграф Бизнис.

Објашњава да је од свих њих највећи заљубљеник у природу, најбоље управља трактором и прикључним машинама, па му је тако припала и част да постане управник газдинства.

– У почетку смо сви имали своје одговорности а и запослили смо и радника да нам помогне у одржавању воћњака који се чувао од наших инжењерских плата. Циљ нам је био да успоставимо органску, здраву производњу воћа и да од њих производимо квалитетне здраве производе. На путу остварења тих циљева ја сам за сада посвећен да се наши планови остваре и да поново заживи пољопривредно пословање на овом имању – додаје.

Иако га је живот, као и већину, деведесетих одвео у Америку, увек се враћао, а сада живи на релацији Мионица – Београд и вероватно је једини управник газдинства који има регистрован трактор на Врачару.

– Највећи део времена проводим на имању јер савремени воћњаци траже много пажње. Од прошле године прерада је у пуном јеку тако да и то захтева велики ангажман на имању. Боравак у Београду је углавном везан за развој маркетинга и продају производа. Београд ми је и спона са породицом, пријатељима и културним догађајима – појашњава Зоран.

Илустрација: Циљ је био да успоставе органску, здраву производњу воћа/ФОТО: Pixabay
Мапу читај, а сељака питај

По струци елеткроинжењер, Зоран прича да је привреда од малена била његов позив.

Пандемија га је задесила у Србији, воћњаци су били зрели за преокрет и улазак у производњу и тако је све отприлике почело.

– Подигли смо хладњачу да спремнији дочекамо сезону 2021. После изненадног губитка нашег радника смо се соучили са изазовом да се за неколико недеља организујемо бербу. Ја сам у том тренутку правио паузу између два посла и наметнуло се да ја ускочим са организацијом бербе, пољопривредним радовима, пласманом воћа, прерадом у сок и тако редом – прича Зоран о почецима.

– Много је труда и новца уложено у последњих осам година тако да нисмо смели да пустимо да све пропадне – додаје.

Када га питате шта би волео да је знао пре почетка уласка у бизнис, симболично одговара: „Мапу читај, а сељака питај“.

– Могућност да смо се више образовали пре садње, да смо пронашли стручњака који би делио са нама и успех и неуспех. Савет младима је да обезбеде продајну мрежу пре садње. Ставе све на хартију, нађу људе. Пронаћи ефикасан начин за сарадњу са другим који се баве сличном облашћу. Примена технологије у области воћарства. Систем за једноставно и дисциплиновано књиговодство и вођење инвентара. Анализа тржишта, организација посла, база података – истиче Зоран.

Као највеће мане пословања наводи „неадекватну, непредвидљиву откупну цену и непоузданост“.

– Поготово за производе из органске производње, приноси много мањи, а труд огроман.

Илустрација: Од домаћих јабука праве јединствене производе
Јединствени српски barbecue сос

Органски начин гајења воћа је основна нит газдинства Јоксимовића, а производи “ без бриге о квалитету и загађењу“ су њихов мотив пословања.

Њихове воћњаке чине шљиве и летње сорте јабука, од којих највише сорта Ивана. Имају и огледни воћњак са преко двадесетак врста воћа, као на пример кајсије, купине, малине, џанарике, крушке трешње, вишње, смокве, орах, бадем, иглица, лимун.

– Суштина је у ретким, високо отпорним и квалитетним јабукама. Наша чачанска лепотица, иако рана, постиже довољну сласт за наше производе од шљива. При преради се користи искључиво најквалитетније воће јер нема места компромису на рачун квалитета – објашњава Зоран.

Овај млад бренд, можда је и најпопуларнији, или бар највише пажње привлачи по свом производу „barbecue сос“ који праве од јабука.

– Моја супруга је пасионирана куварица деликатних јела и гурманлука из разних делова света. Врло често смишља рецепте из искустава са наших разних путовања. Тако је на пример дошла на идеју да осмисли сос за роштиљ познат у свету као „barbecue сос“, који се користи као маринада, умак или прелив у току гриловања меса, поврћа, рибе без отвореног пламена – прича домаћин.

– Желела је да постигне да се 60% шећера, који је уобичајени састојак овог производа широм света, елиминише, јер јабуке имају природну сласт па много шећера или меласе и није потребно да се дода, а да се осети карамелизовани укус. Сваки наш сос има преко двадесет састојака што му даје карактеристичан укус. Иде сјајно, уз месо, рибу, поврће, једноставно уз све – додаје.

Илустрација: Буде јабука и за чувени надев за пите

Ту су и путер од јабука, надев за пите, сок од јабуке, а од ове године и производи од шљиве и воћа из огледних воћњака.

– Први производ, на који смо јако поносни, је био хладно цеђени сок од јабука. Две, три године после садње, сестре су дошле на идеју да направе такозвани путер од јабука (ароматични веган намаз). Пробале су разне рецепте, тестирале неколико година и осмислиле сјајан производ. Процес да се сачува карактеристичан мирис и не униште сви здрави састојци је пажљиво одабран у сарадњи са технолозима за прераду воћа – прича Јоксимовић.

Како додаје, цео овај посао је једна велика фабрика под небом, а јако је тешко наћи радну снагу која је вољна да прихвати сарадњу у духу партнерства и да види успех, али и неуспех.

– Често кажемо да је наш производ љубав на први лиз, или први гутљај или први гриз, који се памти и због њега се враћа по још -закључује Зоран Јоксимовић.

Извор: https://www.ekapija.com/news/3879263/joksimovici-prave-jedinstveni-barbecue-sos-od-jabuka

 

Srodni tekstovi

Оставите коментар