После 115 година производња чувене чоколаде сели се из Швајцарске и остаје без препознатљивог знака

Аутор: draganadpetrovic
512 посета

Пошто се део производње популарне чоколаде сели у Словачку, по швајцарским закону о брендирању земље „Тоблероне“ морају да уклоне препознатљиви лого планинског врха Матерхорн и замене га неутралним.Слика планинског врха Матерхорн биће уклоњена са паковања Тоблерона након што се део производње чоколадице пресели ван Швајцарске, што значи да је у супротности са маркетиншким ограничењима која се односе на употребу швајцарске иконографије.

Планина висока 4.478 метара , чији скоро симетричан пирамидални врх одражава облик чоколадне плочице од бадема и меда, биће замењена општијим алпским врхом, рекао је амерички власник кондиторског бренда, „Монделез“.

„Редизајн амбалаже уводи модернизован и аеродинамичан планински лого који је у складу са геометријском и троугластом естетиком“, рекао је портпарол „Монделеза“ за Аргауер цајтунг. На паковању Тоблерона ће сада стајати „основано у Швајцарској“, а не „произведено у Швајцарској“.

Закон о „швајцарству“ уведен 2017. ограничава употребу белог крста националне заставе на црвеној позадини, као и других показатеља швајцарског порекла, у прехрамбеним производима, индустријским производима и услугама.

Илустрација: Планински врх Матерхорн биће уклоњена са паковања Тоблерона после 115 година

Да би се намирнице пласирале на тржиште као „произведене у Швајцарској“, 80 одсто сировина мора да се добије из земље и да се већина прераде тамо одвија. За млеко и производе на бази млека, потребна квота је сто одсто, са изузецима за састојке који се не могу набавити из Швајцарске, као што је какао.

Истраживања су показала да се одређени производи означени као „made in Switzerland“ продају по цени 20 одсто вишој од упоредиве робе другог порекла, при чему продајна цена расте и до 50 одсто за луксузне артикле.Од 1908. Тоблероне се производи у главном граду Швајцарске, Берну, чија је хералдичка животиња – медвед – скривена унутар слике Матерхорна на амбалажи.

Назив посластице је комбинација презимена проналазача изгледа чоколоаде, Теодора Тоблера, и тороне, нугат посластице од прженог бадема типичне за божићне традиције у југозападној Европи.

У 2016. години, Тоблероне је освојио наслове када је повећао празнине између троугластих комадића чоколаде на плочицама које се продају у Великој Британији, наводно да би могао да прода мању грамажу по истој цени, али по тежини смањеној. Годину дана касније, „Монделез“ је такође смањио тежину Тоблерона троуглића на тржишту у Немачкој, тако што је број троуглова смањио са 15 на 11.

Такве „контроверзе“ гарантовале су бренду слободан маркетинг, при чему је продаја наводно расла упркос наводном гневу међу купцима. Чоколада је враћена у првобитни облик 2018. године.

„Монделез“, који је власник Тоблерона од 2012. године, најавио је прошле године да ће од краја 2023. преселити део производње у своју фабрику у Словачкој, где такође производи бренд чоколаде Милка првобитно, такође направљен у Швајцарској.

Извор: https://www.rts.rs/page/magazine/ci/story/501/zanimljivosti/5144238/toblerone-materhorn-svajcarska-slovacka.html

ФОТО: Pixabay

Srodni tekstovi

Оставите коментар