Повлачи се 17000 силиконских калупа јер су опасни по здравље!

Аутор: Gdjakovic
287 посета

Здрава исхрана готово да је постала опсесија у данашње време. Сви се труде да спремају здраву храну, медији су пуни рецепата и препорука о томе које воће и поврће је добро јести, а шта треба избегавати. Да ли сте се запитали у чему припремамо и чувамо здрава јела.
Више од 17.000 силиконских калупа марке PEPCO повлачи се са тржишта, јер је тржишна инспекција у њима пронашла две супстанце опасне по здравље. Стручњаци претпостављају да је профит главни разлог зашто су се у њима нашле опасне материје.
Проф. Иванка Поповић, Технолошко-металуршки факултет: „Постоји могућност из разлога појефтињења производа да се неки делови рецептуре замене другим, који испуњавају ту категорију јефтиноће, али с друге стране не испуњавају те друге здравствено безбедоносне аспекте, тако да је та анализа квалитета и хемијског састава увозних компоненти производа изузетно важно.Иако смо тражили објашњење произвођача нисмо га добили. Сваки производ када уђе у нашу земљу мора да испита гранична санитарна инспекција. Тестирање се обавља на малим и случајним узорцима, зато је Министарство здравља огласило одређене лабораторије за додатна испитивања. У овој лабораторији симулирају се услови стварне примене производа и мери концентрација штетних елемената, а затим се то упоређује са максимално дозвољеним вредностима, које дефинише правилник о предметима опште употребе.
Гордана Враштановић Павићевић, лабораторија за испитивање предмета опште употребе: „Уколико производ показује већу вредност да је мигрирало у неки елемент или супстанца, такав производ се сматра неисправним. То не значи да је он аутоматски токсичан по људе. Максимално дозвољене вредности су пројектоване тако да се на нивоу те вредности уноси та супстанца или елемент током целог нашег живота, али и да то не произведе обољење“.

Европска агенција за хемикалије почетком јануара обновила је списак материјала и супстанци са озбиљним ризиком по здравље људи. На списку од 10.000 супстанци нашао се и меламин. У једном истраживању из 2008. године у Кини ова супстанца нашла се у храни за бебе и тада је умрло шест беба, а тешко оболело хиљаде њих.
Гордана Враштановић Павићевић, лабораторија за испитивање предмета опште употребе: „Меламин може да мигрира из одређених посуда и прибора за јело. Утврђено је да меламин може утицати штетно и на развој и на неуролошке функције и на раст. Савет стручњака је да пажљиво бирамо посуђе за храну, да избегавамо посуђе са лакираним површинама обојене са унутрашње стране, али и да увек погледамо упутство за употребу, јер је
оно увек ту са разлогом“.

Репортер Милица Пантић:

Напомена: Насловна фотографија је илустрација, а извор https://pepco.rs/

Srodni tekstovi

Оставите коментар