Повлаче се популарне виршле, инспекција реаговала муњевито и наредила уништавање

Аутор: draganadpetrovic
500 посета

Управа за ветерину министарства за пољопривреду, шумарство и водопривреду Републике Србије саопштила је данас да се их продаје у српским продавницама хитно повлаче виршле италијанског бренда Вуди. Како је саопштено, од стране система за брзо обавештавање Европске уније /РАСФФ добили смо обавештење бр. 2022.4497 као хитност да је производ у типу барене кобасице бренда „Wudy“, увежен из Италије, контаминиран бактеријом листеријом. Ова бактерија може изазвати тровања храном нарочито код осетљивих категорија популације.
По тренутним информацијама у Србију је увежена количина у паковањима од 1 кг, 250 грама, 240 грама и 150 грама.
Управа за ветерину спроводи хитну контролу увежених пошиљака, чија ће даља дистрибуција бити забрањена, а производ који је доспео на тржиште биће одмах повучен и нешкодљиво поништен.

Илустрација: У питању су пилеће виршле
Вест да се у пилећим Вуди виршлама могу налазити опасне бактерије прва је обавештена Агенција за безбедност хране Босне и Херцеговине и то путем Система брзог узбуњивања за храну и храну за животиње (ЕУ РАСФФ). Након вести о бактерији овај проивод су осим БиХ забраниле Словенија и Албанија, а муњевито је реаговало и српско министраство.

Из Центра за испитивање намирница су казали да када се појави бактерија у храни у одређеној држави онда постоји специфичан систем где се обавештавају остале државе у региону о томе.
„Када се тако нешто деси постоји један систем који је веома специфичан за јављање и узбуњивање на нивоу целе Европе. Када се то догоди они објаве и све државе добијају тај извештај. Након тога се спроводи контрола у свакој држави где се гледају и датуми производње да би се решио проблем на најбољи могући начи“, рекли су из Центра за испитивање намирница.

Илустрација: Пуне руке посла за инспекцију
Подсетимо, ради се о производима бренда „Wudy“ чији је произвођач „Agricola Tre valli Soc.Coop.A.R.L.“, P.le A.Veronesi 1 S.Martino B.A. Италија, пише у саопштењу Агенције за безбедност хране БиХ.
„Потрошачима препоручујемо да, због смањења ризика по здравље, не конзумирају производе идентификоване у табели“, наводи се у саопштењу.

Бактерија L. monocytogenes има способност раста на ниским температурама, што јој омогућава размножавање у расхлађеној храни. Ризичне групе популације за листериозу су труднице, имунокомпромитоване особе, оболели од карцинома, дијабетичари, астматичари и особе старије животне доби, а компликације се могу појавити и код здравих људи.

Извор: https://www.vet.minpolj.gov.rs/

Извор: https://mondo.rs/Info/Ekonomija/a1691823/Vudi-virsle-se-povlace-iz-prodaje-zbog-bakterija.html

ФОТО: Pixabay

Srodni tekstovi

Оставите коментар