ПКС: Смањење залиха сточне хране и раст производње

Аутор: Gdjakovic
341 посета

Више од 1,3 милиона тона индустријске хране за животиње произведено је у Србији прошле године, од чега смо изван граница земље пласирали више од 244.204 тоне, што је у поређењу са 2021. годином повећање извоза за 21,4 одсто. С друге стране, бележи се и раст увоза ове хране – 13 процената.

О проблемима у сектору сточарства и на тржишту хране за животиње било је речи, између осталог, на седници Секције произвођача хране за животиње Моравичког и Рашког управног округа, Групације произвођача хране за животиње Удружења за сточарство и прераду сточарских производа ПКС.

„Повећање производње у 2022. години, коју прати смањење залиха и већа реализација забележена је код производњи потпуних смеша за исхрану говеда, свиња и живине, док се смањење производње, нивоа залиха и реализације бележи код допунских смеша и предсмеша за ове врсте животиња’’, навела је Јасна Стевановић из Удружења за сточарство и прераду сточарских производа ПКС.

Објашњава да од укупне количине индустријски произведене хране за животиње, око 34 одсто је храна за свиње, 34,7 посто за живину, док храна за говеда узима учешће од око 22 процента.

На седници је указано да сточарство у Србији послује у отежаним условима због смањеног броја животиња, раста цене енергената и житарица, што је директно утицало и на сектор хране за животиње.

Сматра се да је разлог смањења броја животиња, поред утицаја поскупљења основних протеинских хранива, био и несигуран пласман производа, због чега су се многи фармери одлучили за излазак из сточарске производње, истакнуто је на седници.

Сточарство као рурални сектор обухвата све економске активности око узгоја животиња, те се поред производње хране за животиње на региону развија и производња природног ђубрива (прерадом компоста са фарми животиња), које је као домаћи ресурс значајно за органску производњу.

О „Примени органских форми микроелемената у исхрани свиња“ у РПК Краљево, говорила је проф. др Радмила Марковић, са Катедре за исхрану и ботанику Факултета ветеринарске медицине Универзитета у Београду.

Извор: ПКС

https://energetskiportal.rs/cene-energenata-i-zitarica-otezavaju-proizvodnju-hrane-za-zivotinje/

 

 

Srodni tekstovi

Оставите коментар