Пиротски качкаваљ стигао и у књиге

Аутор: draganadpetrovic
461 посета

Без старопланинских стада оваца не би било ни чувеног пиротског качкаваља, који је радо виђен и на краљевским и председничким трпезама. Однедавно је и тема књиге једног пиротског историчара.Прича о пиротском качкаваљу траје вековима, али је сада први пут записана. То је прича о сиру за који су Пироћанци рецепт добили од Црновунаца, номадских сточара из Грчке. Поједини подаци изнети у књизи Пиротски качкаваљ – прича о најпознатијем српском сиру били су непознати јавности, а аутор је потврдио да су бројне легенде о качкаваљу засноване на истинитим догађајима.„Нарочито прича о томе да је Пиротски качкаваљ доспевао и до америчког тржишта, да је чак био на трпези америчких председника, да је био на краљевској трпези српских владара крајем 19. и почетком 20. века, као један врхунски деликатес“, каже историчар Давор Лазаревић.

Између два светска рата извоз качкаваља био је вредан 15 милиона долара, а на Старој планини било је 350.000 оваца. Тада је качкаваљ израђиван на бачијама.

Илустрација: Пиротски качкаваљ

„Након ’45. године то се трансформише у индустријску производњу, пошто се отварају индустријске млекаре и ту се технолошки процес на неки начин мења“, објашњава Лазаревић.

Производња Пиротског качкаваља данас је симболична. Зато је књига о најбољем српском сиру, изазов за будућа поколења.

„Давор је учинио један ванредан напор да спозна и да прикупи све оно што јесте традиција и све оно што је записано у претходном периоду о производњи овог дивног сира, по многим особинама вероватно најквалитетнијег сира са ових простора“, истакао је Радослав Пејчић, професор прехрамбене технологије.

Традиција производње Пиротског качкаваља може да се чува и писаном речју. Ипак најбољи начин је свакодневна припрема по старом рецепту, ручно у корпи од лесковог прућа.

Извор:https://www.rts.rs/page/magazine/ci/story/501/zanimljivosti/4521588/kackavalj-pirot-trpeza-kraljevi-predsednici-knjiga.html

Srodni tekstovi

Оставите коментар