Пет винских трендова за 2023. годину

Аутор: draganadpetrovic
286 посета

Од веће еколошке свести до трагања за старим сортама и лозама – година 2023, кажу стручњаци, биће обележена наставком трендова који су диктирани климатским променама и ванредним условима живота и рада. И наравно, ту је и розе вино, које ће и у новој години наставити драматичан раст популарности.

„Природно” је у моди

Мале винарије које своја вина означавају као природна, органска и биодинамичка доживљавају прави глобални бум. Компанија „Exoloding Topics“ која се бави праћењем и предвиђањем трендова на тржишту наводи да је интересовање на интернету за ова вина порасло 150 одсто за три године. Ова компанија такође тврди и да потрошачи добро знају да су сва вина, у основи, природна, то јест да врло мали број купаца верује да постоји и класа „неприродних” вина.

Одрживост постаје све важнија

Ако сте током 2022. године почели да обраћате пажњу на ствари које вам раније нису биле толико важне – на пример, да преферирате боце са танким уместо масивног, дебелог стакла, да задовољно климнете главом када у ресторану (под условом да то, ипак, није fine dining lokal) видите да се уместо столњака користе подлоге од рециклираног папира, постали сте део глобалног тренда трагања за одрживим винарством и угоститељтвом. Недавно истраживање куће „International Wines and Spirits Record“ показује да је чак половина купаца вина у САД заинтересовано за иницијативе у вези са одрживим праксама у винарству, а слично је и са наше стране Атлантика. Добро вино је одраз природног окружења – ако га будемо чували, сачуваћемо и винарство, и на локалном и на глобалном нивоу.

Илустрација: Највише се тражи суви розе

Розе ће бити још популарнији

Једна од најпомоднијих категорија вина и у 2023. години наставиће да налази нове конзументе и да добија на популарности. У свету се појављује све више реплика провансалског розеа, убедљиво најпопуларније регионалне гране овог вина, заједно са аутентичним розеима од интернационалних и аутохтоних сорти који и у Србији настављају свој узлет. И даље се највише траже свежи, искричави, суви розеи, без превише тешких „парфемских” нота, а додатан замах овом делу винске приче дао је и почетак продаје розе просеко вина, сасвим нове категорије која је од почетка била „осуђена” на успех у данашњој тржишној клими.

Старе лозе у новој години

Трагање за традицијом и за аутентичним винским изразима који немају пандана у масовној винској производњи опчинило је велики део винске публике. А њима су се, из сасвим других разлога – пре свега ради потраге за решењима за ефикасно виноградарство у време интензивних климатских промена – придружили и истраживачи. Резултат је драматично повећано интересовање за старим сортама и старим лозама које показују велику отпорност на екстремне климатске услове. У фокусу су Грчка, Шпанија, Португалија, Јужна Африка, јужна Италија, јужна Француска…

Илустрација: Драматично повећано интересовање за винима од старих сорти винове лозе

Сам свој сомелијер

Година за нама донела је постпандемијске и ратне проблеме: драматичан раст цена сировина, недостатак радне снаге, смањене квалитета ресторанске услуге… Све ово донело је неочекивани наставак пандемијског тренда уживања у вину код своје куће. Истраживања тржишта показују да се повећава број оних који у својим домовима рекреирају врхунско угоститељство искуство, поручујући вина са интернета, уживајући у њима из квалитетних чаша и приређујући кућне дегустације и упаривања. Сам свој шеф и сомелијер – ово је један од водећих трендова за 2023.

Извор: https://www.agrotv.net/pet-vinskih-trendova-za-2023-godinu/

ФОТО: Pixabay

Srodni tekstovi

Оставите коментар