Паштета у тесту – краљевски деликатес који осваја гурмане широм света

Аутор: Gdjakovic
104 посета

На једној од најпрестижнијих пијаца у Женеви, међу разноврсним специјалитетима, пажњу посетилаца привлачи импресивна колекција pâté en croûte – деликатесних месних паштета печених у богато украшеном тесту. Ови гастрономски драгуљи, који су део француске кулинарске баштине, нису само врхунски производи месарске и пекарске уметности, већ и право визуелно уживање.

Свако од ових ремек-дела носи печат занатске прецизности, са тестом које је украшено софистицираним шарама, од једноставних линија до сложених геометријских облика. Нека су додатно оплемењена јестивим цвећем и зачинима, што им даје посебан визуелни и ароматични идентитет. Унутрашњост крије богате надеве – комбинације свињетине, живине, дивљачи, орашастих плодова и сувог воћа, пажљиво зачињене и печене до савршенства. Најфинији примерци садрже чак и тартуфе или племените калвадос и коњаке, што им даје још раскошнију ноту.

Историјски гледано, pâté en croûte потиче из средњег века, када је тесто првенствено служило као заштита за месо током печења и складиштења. Временом се техника усавршила, а тесто је постало не само заштита, већ и декоративни и укусан део јела. У 18. и 19. веку, овај специјалитет је био незаобилазан на дворским гозбама широм Француске.

Поред укуса, ови специјалитети представљају и део дуге традиције. Некада су били резервисани за краљевске гозбе и свечане прилике, а данас су доступни љубитељима високе гастрономије широм света. Међутим, прави мајстори израде pâté en croûte-а и даље се могу избројати на прсте, јер ова техника захтева вештину и стрпљење.

Рецепт за класични pâté en croûte

Састојци:

  • 500 г свињског меса
  • 300 г живинског меса
  • 100 г димљене сланине
  • 1 главица црног лука
  • 2 чена белог лука
  • 2 јајета
  • 100 мл коњака
  • 1 кашичица мајчине душице
  • Со и бибер по укусу
  • Листови лиснатог теста
  • Желатински бујон за пуњење

Припрема:

  1. Месо ситно исецкати или самлети, додати зачине, јаја и коњак. Оставити да одстоји неколико сати.
  2. Листове лиснатог теста танко разваљати и обложити калуп.
  3. Додати месну смесу и покрити другим слојем теста, пажљиво затворити и украсити.
  4. Пећи у рерни на 180°C око сат и по, затим охладити и додати желатински бујон кроз отворе на тесту.
  5. Оставити у фрижидеру преко ноћи, а затим сећи на кришке и сервирати.

Како се сервира?

Pâté en croûte се најчешће служи као хладно предјело, уз киселе краставце, сенф и квалитетан француски багет. Идеално пристаје уз бело или црвено вино, попут Бургунда или Бордоа, који наглашавају ароме меса и зачина.

На женевској пијаци, гурмани могу уживати у различитим варијацијама, бирајући између класичних рецепата и модерних интерпретација које прате трендове савремене кухиње. За праве познаваоце, ова јела нису само храна – она су прича о традицији, умећу и непролазној љубави према гастрономији, прича која се сваког дана исписује на столовима најзахтевнијих сладокусаца.

Srodni tekstovi