евапи су једно од омиљених јела у Србији а састоји се од млевеног меса и зачина. Верује се да су ово јело у нашу земљу донели Турци, а реч ћевап потиче од персијске речи кебаб што значи уситњено месо. Међутим, мало је познато да се једна врста ћевапа правили још у античкој Грчкој. Све до појаве машина за млевење месо се уситњавало на пању а верује се да је овако уситњено месо много сочније.
У данашње време када је здрава исхрана постала све важнија ћевапи су се нашли на листи не баш пожељних јела због обиља масти, али и бројних адитива који се додају током индустријске прераде како би се што дуже задржала свежина иначе осетљивог млевеног меса.
Потражња за здравијом храном
Последњих деценија, а нарочито након пандемије короне, дошло је до огромног повећања интереса људи за здраву исхрану. Потрошачи све више верују да храна коју конзумирају има директан утицај на њихово здравље.
Храна није више само енергија неопходна организму за функционисање већ се све више води рачуна о њеној превентивној улози и заштити здравља. И не само то. Бројна истраживања која се спроводе покушавају да унапреде нутритивне вредности већ постојећих, и од потрошача прихваћених специјалитета, а који по оцени лекара нису баш најздравија опција за исхрану. У ову групу свакако спадају ћевапи, пљескавице и друге прерађевине од меса.