Осам винарија из Србије окитило се златом у Диселдорфу

Аутор: draganadpetrovic
349 посета

Винарије које су се на Националном штанду Србије представиле на недавно одржаном Међународном сајму вина и алкохолног пића ProWein у Дизелдорфу имале су више него успешан наступ и изазвале велико интересовање потенцијалних купаца са готово свих континената. То потврђује и преко 200 састанака током трајања сајма од 19. до 21. марта, као и вредни уговори и договорени извоз на нова тржишта. Наши винари највише састанака су имали су са купцима вина из Немачке, Белгије, Пољске, Холандије, скандинавских земаља, Кине, САД.
У организацији Привредне коморе Србије и Развојне агенције Србије на Националном штанду своју понуду на сајму у Дизелдорфу представило је девет винарија: Фрушкогорски Виногради, Винарија Доја, Винарија Драшковић, Винарија Веркат, Винарија Рубин, Винарија Пусула, Винарија Савић, Винарија Венчац и Tandeks/Петра винарија. Учешће српских компанија на овој, једној од најугледнијих међународних изложби вина у Европи, одлична је прилика за још боље позициоирање српских вина на глобалном тржишту, као и за повећање извоза наших винарија.

Илустрација: Вински подрум винарије Доја

Међународни сајам вина и алкохолних пића ProWein је једна од највећих и најзначајнијих специјализованих изложби вина, винарске опреме и алкохолних пића у Европи и на свету, на којој се сусрећу дистрибутери и представници водећих малопродајних ланаца. Да је ProWein догађај и врхунска међународна пословна платформа у области вина и јаких алкохолних пића потврђују и бројеви – ова манифестација окупила је око 6.000 излагача из 61 државе, а сајам током три дана посетило је више десетина хиљада љубитеља вина. Одржано је више од 500 мастеркласова и других догађаја посвећених вину. Ове године, први пут, сегмент вина без алкохола, као и она са ниским садржајем алкохола добили су засебну сајамску целину World of Zero.

Сајам је одржан у 17 хала, а излагачке категорије обухватале су вино, шампањац, жестока пића, крафт пиво и јабуковачу.

Одржан Masterclass Serbia ProWein – Taste the difference

Првог дана сајма, као амбасадор српских вина Каролина Гилби, одржала је Masterclass Serbia ProWein – Taste the difference. Власница престижне титуле Master of Wine, публици је представила српска вина из различитих винородних регија, пажљиво одабраних да прикажу диверзитет и неоткривене потенцијале српске винске сцене.

Илустрација: Србија има дугу и богату традицију узгоја винове лозе и прављења вина

Још у време Римљана подизани виногради на тлу Србије

Култура вина у Србији и региону има дугу и богату традицију од времена Римљана који су садили винову лозу по Балкану до данас. Посвећеност и марљивост људи са ових простора изродиле су традицију виноградарства која се одржала кроз векове успешно одолевајући свим изазовима, прилагођавајући се променама и стварајући квалитетне сорте препознате широм света. Тако су настале и аутентичне сорте винове лозе и вина која се праве у Србији и по којима постајемо познати у свету.

Извор: https://pks.rs/vesti/odlicna-promocija-srpskih-vina-na-sajmu-prowein-u-dizeldorfu-8084

Srodni tekstovi

Оставите коментар