Нови хит здраве исхране и идеја за бизнис: Млеко од кромпира

Аутор: draganadpetrovic
513 посета

Вегански напитак без глутена и са ниским садржајем шећера и засићених масти, а са доста калцијума и витамина Д нови је хит међу љубитељима здраве исхране. Реч је о још једном млеку које се прави од воћа или поврћа – овог пута кромпира.
Било да је у облику пиреа, барен, пржен или печен, кромпир је посластица за многе. Међутим, последњих месеци, ово поврће све се чешће помиње као сировина за прављење напитка који су љубитељи здраве исхране прихватили широм отворених руку.
У питању је млеко које се прави од куваних кртола, мало зачина и, наравно, воде.

Илустрација: Млеко од кромпира популано код вегана/ Фото: Pixabay

Кромпирово млеко је идеална алтернатива крављем, овчијем и козијем млеку, али и биљним верзијама, јер иако има изглед и текстуру сличну другим „млечним напицима“, далеко је одрживије од њих.
За производњу кромпировог млека потребно је 56 пута мање воде него за бадемово млеко, а површина потребна за узгој, на пример, овса за добијање исте количине напитка двоструко је већа.
Међутим, кромпирово млеко није само „здраво“ за планету. Оно је идеално за осетљиве особе јер не садржи уобичајене алергене попут млечних производа, лактозе, јаја, житарица, соје и ораха.
У питању је вегански напитак, без глутена и са ниским садржајем шећера и засићених масти, док обезбеђује висок ниво калцијума и витамина Д.

Илустрација: По желји може се засладити медом/ Фото: Pixabay

Како се прави млеко од кромпира
За овај интересантан напитак потребне су вам три шоље (око 700 милилитара) топле воде, један велики кромпир (једна шоља коцкица), једна кафена кашичица (око шест милилитара) екстракта ваниле, четвртина шоље сецканих бадема, мало соли.Припрема је једноставна. Кромпир се ољушти и прокува у три шоље воде уз додатак соли. Када је кромпир куван, пресути га у блендер и додати топле воде да укупна количина износи четири шоље. Додати ванилу и сецкане бадеме.

По жељи се може засладити медом, сирупом од агаве или јаворовим сирупом. Довољне ће бити две кафене кашичице.
Блендирати пет минута, процедите кроз газу или сличан материјал и млеко од кромпира је спремно.
Може се конзумирати млако или прохлађено.

Извор: https://www.ekapija.com/news/3394792/mleko-od-krompira-novi-hit-medju-ljubiteljima-zdrave-ishrane-kako-se-pravi

Srodni tekstovi

Оставите коментар