Некад сиротињска храна, данас све више постаје луксуз

Аутор: draganadpetrovic
474 посета

У ВОЈВОДИНИ некад сиротињска и свима доступна храна, чварци су данас постали привилегија богатих.
Овај деликатес се продаје за 1.000 до 1.500 динара по килограму, а цена достиже и 2.000 динара рачунајући да паковање чварака од 100 грама у продавницама кошта око 200 динара. Чварци су тако постали скупљи и од свињског бута без костију, чија се цена креће од 700 до 750 динара.

– Некад би била увреда кад би неком ко ти помаже у свињокољу дао чварке, јер се давало најлепше месо и обавезно кобасица, а сад није захвалност ако не поклониш и чварке. Иако им је цена папрена, чварци су, посебно свежи, врло тражени. То видим по објавама на интернету, где се нуде чварци „који се управо топе“, а већ после два сата се саопшти да су распродати – наводи Данијел Балог, представник екипе која је на прошлогодишњем „Чварак фесту“ у Сивцу освојила прво место.Та манифестација ће у овом, једном од највећих војвођанских села, прве суботе у фебруару бити одржана трећи пут. Мештани и гости са стране је жељно ишчекују, јер већина екипа бесплатно подели чварке посетиоцима, а друге их продају по промотивној цени, која је прошли пут била 600 динара.

– Чварци су сада скупи, јер их има врло мало. Разлог томе је што се гаје месне расе свиња, пореклом из иностранства, које се хране концентратом и утове за три месеца. Те свиње немају довољно сланине, од које би се правили чварци. Пређашње, домаће расе, биле су храњене кукурузом и травом и имале су пуно масног слоја – објашњава Срђан Неговановић из Сивца, који се бави услужним клањем свиња.

Илустрација: Велика потражња за чварцима

Сивчани напомињу да се сада од свиње теже од 300 килограма добије свега 2,5 килограма чварака, а раније се добијало 40-50 килограма. Комадића сланине које се „чваре“ сада нема довољно и зато што је у војвођанским селима знатно мање свињокоља него раније.

– У кућама су некада биле пуне вангле чварака, на којима се хватала паучина, јер нису могли да се поједу колико их је много било, па су домаћице од њих правиле сапун. Сад је жеља за њима толика да се по астрономским ценама купују и чварци који су по квалитету далеко од домаћих – каже Неговановић.
МАСТ

НЕДОСТАТАК мрсних свиња, због чега су цене чварака одлетеле у небо, разлог је и за скупу свињску маст. Она се купује за 400 до 450 динара килограм и двапут је скупља од литра уља.

Извор: https://www.novosti.rs/ekonomija/vesti/1185825/cvarci-samo-bogatase-nekad-sirotinjska-svima-dostupna-hrana-postala-privilegija-one-dubljim-dzepom

Srodni tekstovi

Оставите коментар