На југу Србије задовољно сабирају утиске са 16. Сајма етно хране и пића

Аутор: draganadpetrovic
527 посета

Међународни сајам етно хране и пића одржан је од 24. до 27. новембра 2022. године у хали 3 Београдског сајма. Сајам етно хране и пића је најстарија, највећа и најкомплетнија смотра производа и произвођача традиционалних прехрамбених производа у Србији и региону Југоисточне Европе. На најлепше уређеном штанду, ПКС – Регионалне привредне коморе Лесковац површине 90 м2 своје производе је презентовало 14 излагача са подручја Јабланичког и Пчињског округа.Етно брвнара Грош је својим инвентаром и уређењем на штанду допринео успешнијем презентовању југа Србије и производа из нашег краја. Поред специјалитета са роштиља на уређеном делу штанда у етно стилу налик поменутом ресторану могле су се дегустирати и домаће ракије и вина, као и ајвар, љутеница, спржа и др.
Учешће на овом, шеснаестом по реду престижном Међународном сајму етно хране и пића узело је више од 400 учесника, који су на појединачним или групним штандовима понудили производе карактеристичне за ужа географска подручја, најчешће традиционалних производа, ручне израде и од органски гајених сировина, који се праве по посебној рецептури и у ограниченој количини за тржиште (тзв. национални специјалитети). Штанд је био веома посећен и сви посетиоци су имали прилику да се увере у квалитет најрепрезентативнијих пољопривредно-прехрамбених производа са подручја Јабланичког и Пчињског округа. Успешно представљање производа на штанду довело је и до многих разговора са потенцијалним купцима. Директор ПКС-Регионалне привредне коморе Лесковац Горан Јовић је на Сајму имао велики број разговора са привредницима и представницима државних институција. Штанд је посетила државни секретар у Министарству пољопривреде Милица Ђурђевић и са дирекотром ПКС-РПК Лесковац водила разговоре о будућој сарадњи. Штанд су још посетили други представници Министарства пољопривреде. У великој конкуренцији, најрепрезентативнијих производа из целе Србије, произвођачи традиционалних прехрамбених производа са штанда ПКС – Регионална привредна комора Лесковац су освојили осам награда на Сајму и тако доказали да на подручју Јаблничког и Пчињског округа производе веома квалитетне и већ препознатљиве производе.

Илустрација: Произвођачи традиционалних производа са штанда Регионалне привредне коморе Лесковац освојили су осам награда на Сајму 

Награђена су 8 производа од седам излагача на штанду ПКС-РПК Лесковац, и то:

– Захвалница Етно ресторан “Брвнара Грош“ за очување етно-традиционалних
производа Лесковачког краја.
– Робна група производи од поврћа, подгрупа љутеница, сушено поврће, зачинске
смеше и кисела зимница: Софи-про Турековац, Лесковац за Домаћу Лесковачку љутеницу.
– Производи од меса , Специјално признање Роштиљ – цо Лебане за Лесковачку спржу.
– Робна група производи од воћа, подгрупа пекмези, џемови, мармеладе: Произвођач „Sofi – Pro“, село Турековац, за домаћи џем од шљива
– Робна група производи од поврћа, подгрупа љутеница, сушено поврће, зачинске смеше и кисела зимница: Специјално признање Раданска ружа доо Лебане за зелени ајвар са вргањима.
– Робна група производи од поврћа, подгрупа љутеница, сушено поврће, зачинске смеше и кисела зимница: ПГ Станисављевић Добривоје, Јелашница – Сурдулица, за белолучену везанку љуту.
– Робна група производи од поврћа, подгрупа љутеница, сушено поврће, зачинске смеше и кисела зимница: ПГ Недељковић Слободан, Доња Лакошница, Лесковац, за зачинску млевену паприку
– Робна група органске пољопривреде, Диплома „ЕТНО ХРАНЕ И ПИЋЕ“ Стрела доо Клајић за за производ органски љути ајвар од цепкане паприке.

Илустрација: Специјано признање отишло је у вредне руке жена из „Раданске руже“

Излагачи на штанду ПКС-РПК Лесковац који су презентовали своје производе:
Стрела доо Клајић, Нелвас макс птр Лесковац, Бивода доо Бујановац, Раданска ружа доо Лебане, ПГ Добривоје Станисављевић Јелашница -Сурдулица, ПГ Слободан Недељковић Д. Лакошница, Удружење Лесковачки ајвар , Гордана Петровић (пр Татин дукат, Лесковац) и ПГ Стојановић Милисав с.Разгојна, ПГ Мирослав Никшић, и Паприка плус доо Лесковац.
Сајам је својеврсна промоција најквалитетнијих производа и произвођача као и метода презентације и продаје кроз оцењивање.

Извор: Агробизнис магазин

 

Srodni tekstovi

Оставите коментар