Добро неговано и здраво вино је бистро, допадљиве боје и пријатног укуса и мириса. Међутим, због свог сложеног састава, вино је подложно сталним физичким или биохемијским променама.
У практичном погледу разликујемо кварења и мане вина. Кварења вина изазива штетна микрофлора, бактерије и квасци. Мане вина се углавном односе на различите врсте мућења узрокованих великим количинама или нескладним односима неких од састојака вина (тешки метали, протеини, танини и бојене материје).
Најчешћи узрок појаве кварења вина је неправилно чување, али до кварења може доћи и због неквалитетног грожђа или пропуста током његове прераде. Главни извор штетне микрофлоре је грожђе, а правилна примена захвата сумпорисање, заштиту од аерације и температуре врења шире или кљука.
Опширније у Агробизнис магазину за месец јануар.