Марко је Италију заменио за Србију где прави уникатна вина

Аутор: draganadpetrovic
387 посета

Марко Обрадовић је рођен у Италији, породица му је родом из Жагубице, а у лето 2017. решио је да се врати у Србију у неготинске Пимнице. Бави се виноградарством и произвео је вино од домаћих сорти, јединствено на овим просторима.Са неколико речи српског језика и нимало знања о виноградарству, узгоју лозе и производњи вина, Марко Обрадовић право из Болоње упутио се у Рогљевске пимнице, и то у француску винарију код чувеног винара Сирила Бонжироа који је својевремно открио ово поднебље као једно од најбољих за производњу вина.
„Када сам имао отприлике 17 година, упознао сам један француски пар из Бургундије који је дошао у Рогљево, направили су винарију, посадили винограде и тако сам кренуо са њима да радим, мени се свидео тај посао“, каже Марко, власник винарије „Тенута Ест“.

Са њима је, каже, радио три бербе и након тога је одлучио да оде у Француску где се специјализовао за виноградарству и винарство.

Марко тренутно поседује 8,5 хектара под виноградима у Смедовцу и Рогљеву .

Илустрација: Марко тренутно поседује 8,5 хектара под виноградима у Смедовцу и Рогљеву 

Винарија „Тенута Ест“ или како наш домаћин каже „имање на истоку“, капацитета је око 30.000 литара. Тренутно раде око 15.000 литара, а гаје пино ноар, прокупац, вранац, зачињак, франковку и црну тамјанику, плус каберне, мерло и гаме из старих винограда. Линија црвених вина се зове Неро и сва носе редне бројеве, али ту је и најинтересантнија „Српска купажа“.

„Ту има прокупац, зачињак, франковка, мало тамјанике, то је више било неки експеримент. Гледали смо да не буде пуно алкохола,има 13,5 посто, у односу на ова остала има боље киселине и арома је специфична јер има 5-6 сорти заједно“, каже Марко Обрадовић.

Марко има само 23 године, али и велике планове.Члан је Удружења „Млади са Рајачких пимница“ који су себи поставили као задатак да овом крају врате стари сјај када је реч о виноградарској производњи, али и да раде развоју винског туризма на овом подручју.

Извор: https://www.rts.rs/vesti/drustvo/5247559/iz-bolonje-u-rogljevske-pimnice-kako-je-marko-napravio-srpsku-kupazu.html

ФОТО: Pixabay

Srodni tekstovi

Оставите коментар