Лековито биље у вину и ракији

Аутор: dzonioff
648 посета

РАКИЈА С ЛИНЦУРОМ

Линцура је једна од наших најважнијих планинских лековитих биљака, која има широку примену и у индустрији горких алкохолних пића, фармацеутској индустрији, и као народни лек. Сама, или у смеши са другим лековитим биљем сличног дејства, линцура се најчешће ставља у ракију и користи као лек против стомачних тегоба, помаже при пражњењу жучне кесе, као и облога код упале вена на ногама. Корен линцуре се може и користити за чај против кашља и грознице, дијареје, за посипање рана и јачање организма. Линцура је врло горка, али није шкодљива попут многих горких биљака.
Ракија са додатком горког, неотровног корена линцуре, убраја се у ред најбољих, најцењенијих и најтраженијих лековитих ракија у нашој народној медицини. Прави се тако што се 50 грама самлевеног корена линцуре или исеченог на ситне колутове прелије литром ракије. Боца се добро затвори и остави да стоји 7-10 дана, уз свакодневно мућкање.

РАКИЈА СА МЕШАВИНОМ БИЉА

За справљање ракије потребно је:
* 30 г зрна аниса,
* 8 г коре цимета,
* 8 г каранфилића,
* 8 г уља,
* 875 г ракије (са 30-40 % алкохола).
Све ово треба држати око 8 дана у добро затвореној тегли, а затим процедити и флаширати. Добијеном течношћу, уз додатак млаке воде, повремено испирати уста.

ОРАХОВАЧА

У литар добре лозоваче или шљивовице, јачине 19 гради ставити 7-8 зелених ораха, који садрже велику количину витамина Ц (чак до1.800 мг), фенолних једињења и витамина. Додати 150 г шећера (још боље меда), трећину коре лимуна и трећину штапића ваниле. Боцу затворити и оставити на сунцу 40 дана. Потом процедити и ораховачу налити у флаше.


РАКИЈА СА ЦИМЕТОМ

100 г добро иситњене циметове коре прелити литром добре ракије, најбоље шљивовице. Сипати у флашу, добро је затворити и оставити да одстоји десет дана. Након тога, ракија се процеди и пије три пута дневно пре јела, по 20-30 капи.

РАКИЈА СА ПОЛЕНОМ И ПРОПОЛИСОМ

20 г иситњеног листа пелена помешати са 10 г измрвљеног прополиса. Мешавину прелити са 200 мл љуте ракије. Оставити да одстоји два дана уз повремено мућкање. Мешавину прелити литром белог вина и све заједно оставити да добро затворено одстоји 15 дана. Након тога ракију процедити, сипати у флаше и добро затворити. Пије се по 1-2 супене кашике пре јела.


ЛОЗОВАЦА СА ЛАДОЛЕЖОМ

100г свежег корена ладолежа потопи се у литар лозоваче. Добро затворено оставити да одстоји седам дана. Након тога се процеди и сипа у флашу, коју треба добро затворити. Узима се дневно по 1-2 кашичице размућене у шољици чаја од слеза.

Srodni tekstovi

Оставите коментар