Колико ће коштати ајвар?

Аутор: draganadpetrovic
721 посета

ЛЕСКОВАЧКЕ улице и сокаци још не миришу на печену паприку. Касни род, па и припрема зимнице. Сигурно је да ће ове јесени оставе бити празније него ранијих година, јер су цене на пијацама високе.Нема гужве на лесковачкој кванташкој пијаци. Нема много робе, а и када стигне пре свега паприка и парадајз брзо се прода. Цена много већа него прошле године.

  • Цена паприке варира. Код нас је данас акција 50 динара као на лесковачкој пијаци он лајн увек сваког дана имамо неку акцију – каже један продавац.

Домаћице већ праве калкулацију колико ће коштати прављење зимнице. Да би се колико толико уштедело лесковачке пијаце посећују купци и из других градова Србије.

Илустрација: Шаролике цене паприке на пијацама/ Фото: Pixabay
  • Како да кажем скупо кад се они муче. Како, нама је увек скупо а њима увек јефтино – сматра један од купаца.

У лесковачком крају због лоших временских прилика род парадајза је 35 одсто мањи. Паприка се у Јабланичком округу гаји на 2100 хектара од чега је шездеседесет процената пластеничка производња.

Годишње се произведе 70 хиљада тона од чега је трећина такозвана ајварка. Стевица Марковић из Брестовца један од највећих произвођача ајвара истиче да је квалитет паприке ове године лошији због дугог сушног периода.

  • Ја сам негде дошао до закључка да су биљке само негде 8 сати вегетирале. Највећи део дана биле су у хибернацији – каже Стевица Марковић из Брестовца.
  • Не треба очекивати пад цена поврћа. Цене још увек могу да скачу. Зато што смо имали током лета велику сушу – објашњава Јелена Стојиљковић из ПССС Лесковац.
Илустрација: Папричице неће бити јефтиније/ Фото: Pixabay

Иако је тек почетак септембра разлога за чекање нема, јер паприка, парадајз, папричице сигурно у наредном периоду неће бити јефтинији.

Када се овоме дода да је цена зејтина, винског сирћета много већа него прошле године онда је рачуница јасна. Цена тегле ајвара од 700 грама неће бити мања од 1000 динара.

Извор: https://www.novosti.rs/c/vesti/ekonomija/1032839/koliko-kostati-ajvar-ove-godine-rod-kasni-cene-povrca-visoke-domacice-kalkulisu–isplati-odlazu-pripremu-zimnice

Srodni tekstovi

1 коментар

Marko 4. септембар 2021. - 12:31

A smradovi iz vlasti samo nas bombarduju vestima da cemo dobiti 20 i 30 eura, a penzioneri 50. Svake 2 nedelje to rade. Sve toliko poskupelo da ne bi bilo dovoljno ni da se povecaju plate i penzije za 50%

Одговори

Оставите коментар