Како су Шпанци вишак јабука претворили у вино и уносан бизнис

Аутор: draganadpetrovic
293 посета

Србија је са више од 28.000 хектара и просечном годишњом производњом од 500.000 тона прва у региону по производњи јабука. До избијања руско-украјинског сукоба Русија је традиционално била највеће тржиште на које су се извозиле јабуке. Међутим, драстично поскупљење превоза допринело је да у ову земљу прошле године извеземо много мање овог воћа. Истини за вољу отворила су се и нека нова тржишта попут Велике Британије, као и извоз на Блиски и Далеки Исток али је и ту највећа ставка транспорт.
Српски произвођачи јабука нашли су се у небраном грожђу шта урадити са вишком јабукама које ће пре или касније да се покваре.
Решење је можда у ономе што су урадили Шпанци. Наиме, они вишак јабука прерађују у цидер односно јабуково вино и тиме остварују велику добит, јер прерађени производ увек је скупљи у односу на сировину. За само неколико година Шпанија је избила на четврто место у Европи по производњи јабуковог вина које је све популарније код потрошача.

Илустрација: Није важно која је сорта, да ли су киселе или слатке важно је да су јабуке сочне
Како настаје јабуково вино?
Цидер је воћно вино од јабуке, једна врста алкохолног пића која се добија врењем јабука или јабуковог сока. Најчешће од 5,5 до 7% алкохола и за прављење овог вина могу се употребити и оштећени или угрувани плодови а сам укус вина зависиће од сорте која се користи за производњу. Од 15 до 20 килограма јабука могуће је направити и до 25 литара јабуковог вина па је ова врста производње итекако исплатива.
Како је за Euronews објаснио Овидио Томас један од произвођача јабуковог вина у Шпанији није битно да ли су јабуке киселе или слатке важно је да су сочне.
– Свака јабука доноси другачији укус вина. Потребно је занатско умеће како да се сок од јабуке претвори у пенушаво вино а ми користимо традиционалну методу која је једна од најстаријих у Европи – објаснио је он.
Занимљиво је да сваки произвођач има неку своју тајну по којој прави вино од јабуке. Једни тврде да је најбоље не мешати сорте и држати се само једне, док други пак сматрају да је мешање сорти јабука приликом производње добијају јединствени укус.
Како је објаснио власних „Ел Гаитеро“ Тано Колада Салвадор један од најпознатијих произвођача јабуковог вина у Шпанији њихова тајна је управо у савршеном балансу киселих и слатких јабука.
– Ја сам четврта генерација произвођача јабуковог вина у породици. За јабуково вино бирам различите сорте јабука. У зависности од укуса који желим да постигнем некад мешам три, четири а некад и до десет сорти јабука. Укус јабуковог вина се не постиже само мешањем слатких и киселих јабука већ хемијском анализом и физичким карактеристикама саме јабуке. На тај начин тачно знамо колико које сорте треба додати да бисмо добили укус какав желимо – рекао је он.

Илустрација: Шпански произвођачи експериментишу и добијају разне врсте вина

Пенушаво вино од јабуке
У породичном подруму који датира из 1898. и који је направљен од старих буради од кестена, дошли су на идеју да направе пенушаво вино од јабуке .
– У нашем подруму вино од јабуке је ферментисало а потом му додајемо специјалан гас како би постало пенушаво. На овај начин наше пенушаво вино задржава све своје карактеристике, специфичан укус и мирис. Вино од јабуке код нас остаје у боцама барем 18 месеци током којих долази до секундарне ферментације. Ротирамо их сваки дан осмину обртаја како бисмо избегли стварање квасца. Наше вино од јабуке је чисто, није мутно има златну боју и суптилне мехуриће. Што се тиче укуса, осећам мало горчине и слаткаст завршетак вина а све због јабука које смо користили – објаснио је Салвадор.
Још један од произвођача цидера Тино Кортина је породични начин производње унапредио иновацијама како би побољшали укус.
– У производњи јабуковог вина користимо бројне сорте зелене, црвене, киселе, слатке, велике, средње и мале. Наше вино се прави од органских јабука што је још један разлог више наше препознатљивости на тржишту. Недавно смо почели са производњом јабуковог вина од смрзнутих јабука. Могу рећи да смо до овог открића дошли случајно. Наиме, вино од јабуке смо производили на традиционални начин као и други цедећи сок од јабука у великој преси одакле одлази у бурад за ферментацију. Сасвим случајно сам открио да уколико се сок од јабуке замрзне лакше се издваја природни шећер који даје врло специфичан укус нашем вину – рекао је он.
Како је појаснио Кортина овај сладак укус вратио га је у детињство.
– Подсетио ме на јабуке које је моја бака чувала преко зиме и које су се услед хладноће смрзле. Та арома ме је натерала да потражим начин да направимо вино од јабуке из смрзнутог сока – објаснио је он.
Највећи део произведеног вина од јабуке извозе што на европско што на америчко тржиште. Када су у питању сами Шпанци они највише воле вино од јабуке произведено на традиционалан начин.

Извор: Агробизнис магазин

ФОТО: Pixabay

Srodni tekstovi

Оставите коментар