Ракија шљивовица се може справљати и од сувих шљива. Сува шљива садржи чак до 50% шећера, који онемогућава размножавање квасца, а тим и алкохолно врење. Зато плодове сувих шљива треба припремити, како би се створили услови за рад квасаца и алкохолну ферментацију. Ово се постиже тако што се на 100кг сувих шљива дода 300–350 л воде, загрејане на 45оЦ и остави један дан да плодови суве шљиве набубре. На тај начин се садржај шећера своди на 10–12% тј. на количину коју обично садрже и свежи плодови. Потом се дода активан квасац, добро се све измеша и остави да преври, а потом се обавља дестилација. Такође, уколико се закасни са бербом шљива, па плодови презре и јако се сасуше, треба кљук разблажити водом како би се врење несметано обавило.

Ракија од сувих шљива је веома слична ракији од свежих, с тим што поседује специфичан укус и мирис. Од 100кг сувих шљива може се добити око 50 литара шљивовице јачине 50вол% алкохола.
Извор: https://magazinsrbijanka.rs/poljoprivreda/hrana-i-pice/kako-se-pravi-rakija-od-suvih-sljiva/