Како се контролише млеко и шта се дешава ако се налази разликују?

Аутор: Gdjakovic
145 посета

Министарство пољопривреде позвало је недавно пољопривреднике који се баве производњом млека а желе да провере његов квалитет да се јаве Дирекцији за националне референтне лабораторије, где могу да изврше све потребне анализе.

Како се наводи у саопштењу, лабораторија за анализу квалитета и безбедности млека на располагању је свим пољопривредним произвођачима у сваком тренутку и они имају могућност и право да тамо обаве анализе или додатну проверу уколико је то потребно или имају било какву врсту сумње у резултате анализа квалитета млека.

Овај сектор дуго упозорава на чињеницу да анализе спроводе само млекаре и да су њихови резултати често били подлога за уцене при формирању откупне цене. Колики су капацитети референтне лабораторије, колико узорака дневно ће моћи да буде обрађено и хоће ли се наплаћивати? Да ли ће млекаре, уколико се резултати анализа разликују од њихових, морати да поштују резултате референтне лабораторије?

У Министарству пољопривреде кажу за „Политику” да када је реч о обавезним анализама сировог млека, пре његовог стављања у промет, постоји утврђена законска обавеза да се ове анализе обављају на месечном нивоу и важи за сваког произвођача млека. Надлежни објашњавају да у Србији ове анализе обављају акредитоване лабораторије, али и интерне лабораторије млекара, које их спроводе у оквиру планова самоконтроле које израђују млекаре, а које одобрава Управа за ветерину и ветеринарске инспекције.

Напомињу да је број анализа које раде интерне лабораторије млекара значајан и да се оне налазе под надзором ветеринарске инспекције.

Истовремено, акредитована лабораторија Дирекције за националне референтне лабораторије обавља анализе сировог млека које јој достављају различити комитенти, а највише по захтеву млекара. Дирекција од 1. јануара ове године наплаћује своје анализе млека путем такси, а сав приход се слива у државни буџет. Опрема коју поседује даје тој лабораторији значајан капацитет. У идеалним оптималним условима могуће је да буде прегледано чак 5.000 узорака у две смене дневно.

-Узимајући у обзир број произвођача млека који тренутно остварује право на премију и ставља млеко у промет, овај капацитет обезбеђује и више него што су потребе наших произвођача –наводе у ресорном министарству.

Како кажу, да би се боље разумело питање које се односи на прихватање резултата интерних лабораторија млека и референтне лабораторије, потребно је сагледати сам концепт службених контрола.

Према објашњењу надлежних, интерне лабораторије млекара су под надзором ветеринарске инспекције и по закону имају обавезу да квалитет свог рада проверавају учешћем у међулабораторијским проверама са неком од акредитованих лабораторија.

– У случајевима када постоје неусаглашени резултати испитивања са прописаним условима из важећих правилника или нека спорна ситуација, инспектор може да захтева да се спроведе накнадно испитивање истих узорака у екстерној акредитованој лабораторији. Тада је свакако мериторан резултат екстерне, односно референтне лабораторије – напомињу у Министарству пољопривреде.

Они додају да незадовољна странка може да оспори резултат интерне лабораторије млекара и захтева, преко ветеринарске инспекције, да се спроведе службена контрола и узорковање како би се отклониле дилеме у вези са резултатом испитивања.

– Произвођач може и самостално да донесе узорак на испитивање, али у том случају резултат може бити оспорен од стране млекаре, с обзиром на то да представник млекаре није био присутан код узорковања и слично. Тако да је у том случају најбоље инсистирати на службеном узорковању – закључују у Министарству пољопривреде.

Извор: ПОЛИТИКА

Srodni tekstovi

Оставите коментар