Како се добија најквалитетнија ракија од крушке?

Аутор: dzonioff
335 посета

Најквалитетнија ракија крушковача добија се од сорте виљамовка, која сазрева крајем августа месеца. У периоду зрелости боја покожице се мења од зеленкастожуте до сламастожуте.

Друга сорта која се најчешће прерађује у ракију јесте боскова бочица. Плодови ове сорте достижу пуну зрелост средином септембра. У овој фази основна боја покожице мења се од зеленожуте у сламастожуту, преко које се налази кожасто-рђаста превлака. Мезокарп (месо) мења боју од жућкасате у белу са седефастим сјајем, сочан је, веома топљив, слатко-накиселог укуса и пријатне ароме. У нашим условима садржај шећера у плоду крушке креће се најчешће од 8 -15 %, а укупних киселина од 0,10 до 0,59 %.

Ваља напоменути да плодови крушке достижу максимални садржај шећера 2–4 недеље после бербе.

Технологија производње обухвата следеће операције:
– брање крушака;
– складиштење 2–4 недеље;
– муљање.

Srodni tekstovi

Оставите коментар