Италијански прехрамбени гиганти у Србији крајем месеца

Аутор: dzonioff
271 посета

Београд, 14. 2.2018.– Италија извози у Србију највише вина од свих земаља Европске уније и после Македоније и Црне Горе заузима треће место на укупној листи добављача вина, док је у сегменту тестенине Италија апсолутни шампион јер чак 70 одсто тестенине увезене у Србију потиче са Апенинског полуострва.

То је истакла директорка београдске канцеларије Италијанске агенције за спољну трговину (ИЦЕ) Марина Скоњамиљо на конференцији за новинаре поводом скупа WОРКСХОП & Б2Б – ФООД & БЕВЕРАГЕ “УКУСИ ЈУГА ИТАЛИЈЕ” који ће 27. фебруара бити одржан у хотелу Хајат и који ће окупити италијанске привреднике из прехрамбеног сектора и увознике, дистрибутере, шефове кухиња и сомелијере из Србије и из земаља региона.

Најављујући долазак представника тридесетак италијанских компанија из регија јужне Италије, Скоњамиљо је истакла да је Италија један од најзначајнијих партнера Србије када је реч о пољопривредно-прехрамбеном сектору.

“Италија је највећи добављач маслиновог уља и трећи снабдевач Србије кафом, после Бразила и Вијетнама. Важно је напоменути да Италија извози пре свега пржену кафу за еспресо. Кафа увезене из Италије представља само четвртину количине кафе која у Србију долази из Вијетнама, али је њена новчана вредност тек незнатно нижа, што само сведочи о високом квалитету италијанске кафе”, нагласила је Скоњамиљо.

Она је најавила да ће се на предстојећем догађајупривредници са Југа Италије представити производима који су традиционална ознака италијанског квалитета: тестенине, вино, маслиново уље, сиреви, типичносланопециво – таралли, сладолед… Скоњамиљо је додала да ће шира публика моћи премијерно да дегустира те производе 24. фебруара у тржном центру Делта сити,у којем ће бити организована промоција италијанске хране и пића.

Аташе за економска питања у Амбасади Италије Матијас Клева истакао је значај привредне сарадње између Италије и Србије, нагласивши да је она у сталном порасту.

“Само у 2017. години обим спољнотрговинске размене између Италије и Србије износио је 3,55 милијарди евра, што представља пораст од око десет одсто. Планирамо да додатно проширимо ту сарадњу, а то ћемо учинити помоћу оваквих иницијатива које доводе италијанске фирме и њихове производе у Србију”, рекао је Клева, додајући да однос између Италије и Србије показује да пољопривредно-прехрамбени сектор представља много више од пуке размене робе.

Државни секретар у Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде Сенад Махмутовић нагласио је да министарство које представља пружа пуну подршку организовању сусрета српских и италијанских привредника из сектора пољопривредно-прехрамбене индустрије.

“Ниво извоза пољопривредно-прехрамбених производа из Србије у Италију у периоду од 2012. до 2017. године повећан је за 40 одсто. Посебно бисмо истакли сарадњу у области виноградарства и винарства с обзиром на то да је Италија једна од водећих земаља када је реч о производњи вина. Наша жеља је да у будућности променимо структуру извоза пољопривредних производа у Италију тако што бисмо акценат ставили на производе већег степена финализације”, рекао је Махмутовић, истичући да је Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде заинтересовано да повећа ниво италијанских инвестиција у аграр у Србији.

Srodni tekstovi

Оставите коментар