ИКЕА најављује коришћење био-лепка са циљем да смањи свој климатски отисак 

Аутор: Gdjakovic
367 посета

Како би смањила утицај производње плочастих материјала на животну средину, ИКЕА ће заменити лепкове направљене на бази фосилних сировина – био-лепковима. Данас, 5% климатског отиска целокупног ланца вредности компаније ИКЕА везује се за коришћење лепка у плочастим материјалима. Циљ компаније је да до 2030. године смањи коришћење фосилних лепкова за 40% и повезану емисију гасова са ефектом стаклене баште за 30%.

На путу ка смањењу утицаја који има на животну средину, компанија ИКЕА фокусирана је на проналажење нових решења за лепљење, с обзиром да се највише лепка користи у производњи плочастих материјала. Као резултат иновације и вишегодишњег испитивања, ИКЕА сада прелази на биолошке алтернативе како би смањила коришћење фосилног лепка за 40% и утицаја који лепак има на климу за 30%.

„Ово је велики и важан корак за компанију ИКЕА на којем смо радили више од 10 година. Ово потврђује да постоји потреба за више лепкова са много мањим утицајем на животну средину, и да мале промене могу имати велики утицај. Надамо се да ћемо инспирисати и друге да ураде исто,“ рекла је Venla Hemila (Venla Hemmilä) , инжењерка за материјале и технологију у компанији ИКЕА у Шведској.

Прелазак са фосилних лепкова на био-лепкове ће бити спроведен постепено, а циљ је да до 2030. године већина фабрика које производе плочасти материјал у ланцу снабдевања компаније ИКЕА користи лепкове који имају мањи утицај на животну средину. У граду Казлу Руда, у Литванији, прва Ikea Industry фабрика сада користи лепак који је направљен од техничког скроба из кукуруза*, за масовну производњу. Ово је резултат десетогодишњег труда да се пронађе алтернатива фосилним лепковима. Истовремено, испитивања су у току за више других врста лепкова.

„С обзиром на то да лепак у плочастим материјалима чини 5% утицаја који целокупни ланац вредности компаније ИКЕА има на животну средину, ово чини велику разлику и кључни корак ка доприносу ограничавања глобалног загревања на 1,5°C. Заједно са повећаном употребом рециклираног дрвета и са тежњом ка стопостотном коришћењу енергије из обновљивих извора у производњи, ово је важна прекретница на нашем путу да учинимо наше производе од дрвета одрживијим,“ рекао је Andreas Rangel Arens (Andreas Rangel Ahrens), директор сектора за животну средину Интер ИКЕА групе.

Проналажење нових решења за лепкове један је од главних корака ка даљем смањењу утицаја који производња плоча од иверице има на климу, заједно са тежњом ка 100% коришћењу енергије из обновљивих извора. Овај потез је у складу са свеукупном амбицијом компаније ИКЕА да до 2030. године почне да користи искључиво обновљиве материјале и материјале који се могу рециклирати. Како би у потпуности омогућила прелазак на коришћење био-лепка, ИКЕА је недавно покренула акцелератор програм са циљем да испроба нова решења за лепкове са екстерним партнерима.

*Технички скроб се добија од индустријски гајених биљака одстрањених из ланца исхране.

Srodni tekstovi

Оставите коментар