Из 75 оранија спремали се дуван и шодер чварци

Аутор: Gdjakovic
452 посета

Ваљево је овог викенда било престоница чварака, познатог специјалитета од свињског меса. На обалама Колубаре, одржан је 17. Фестивал дуван чварака, једна од најпосећенијих манифестација у Србији. Ваљевски дуван чварци, специјалитет који се припрема по рецептури старој готово два века, на обале Колубаре и овог октобра привукли су десетине хиљада посетилаца. Посетиоци кажу да нико не може боље да направи дуван чварке од Ваљеваца и да је то једина роба која не треба да има рекламу. За два дана фестивала чварци су цврчали у 75 оранија. Међу такмичарима, уз искусне месаре било је и младих који настављају традицију.

„Само стрпљење, дуго кување седам-осам сати да би били прави дуван чварци“, објашњава Жељко Тодорчевић из Ваљева „Сви желе, посетиоци из свих крајева ове наше лепе Србије да дођу, да погледају на лицу места како се спремају дуван чварци“, истакла је Ана Марковић, директорка Туристичке организације Ваљево.

Ни цена од око 2.000 динара, као и појачан санитарни надзор, због свињске куге, нису утицали на добру продају.

„Санитарна инспекција контролише све редом, али смо све то испоштовали и продаја је изузетно добра и посећеност је изузетно добра“, каже Бојан Станачић из Ваљева. Ко једном проба тек припремљене, топле ваљевске дуван чварке, поново због њих долази на фестивал, који постаје један од главних репрезената ваљевског краја.

Град Ваљево је ове године пружио додатну инфраструктурну подршку манифестацији израдом и постављањем три нова монтажна челична пешачка моста у форланду Колубаре како би посетиоци безбедно могли да прелазе с једне на другу обалу реке и обилазе штандове.

„Успели смо да направимо идентитет самога града, на неки начин идентитет Србије, јер дуван чварци су сврстани међу 50 појмова који идентификују Србију у свету“, наводи Славан Баточанин, идејни организатор Фестивала дуван чварака.

Градоначелник Ваљева Лазар Гојковић истиче да је ваљевски фестивал синоним за добар укус, добар провод и добру храну: „Кад се помену све те ствари прво се помисли на Фестивал дуван чварака у Ваљеву“.

Слани, а слатки, ваљевски чварци привлаче све више посетилаца који су на овом фестивалу пазарили, према проценама организатора, више од 30 тона чварака, што ваљевски фестивал чини и важном привредном манифестацијом.

Извор: РТС, Агробизнис магазин 

Srodni tekstovi

Оставите коментар