Здравље са Старе планине спаковано у теглице

Аутор: draganadpetrovic
246 посета

Шинкина теглица постоји тек две године, а готово да нема љубитеља здраве хране и слатког залогаја који није за њих чуо. Иза овог необичног назива поносно стоји породица Винете Шинке из Књажевца.

Њихов главни посао није лак и може да га ради само онај ко заиста познаје природу и воли то што ради. Брање шумског воћа које расте на обронцима Старе планине изискује познавање терена и биљака, вештину, издржљивост, стрпљивост, али и храброст јер се берба одвија у дивљини готово током целе године, као и знање да се дарови природе сачувају и претворе у аутентичне воћне деликатесе.

Иза сваког успешног посла стоји породица

Стара планина је богата разним врстама шумског воћа и лековитих биљака. На њеним обронцима, подно највишег врха Миџор, Шинкина породица бере дивље малине, брусницу и боровницу. Како нам прича Винета, неко шумско воће, као рецимо дивља малина, расте на висини преко 1.000 метара. На нешто мањој надморској висини, бере се дивља купина, шумска јагода и трњина. Овде се могу наћи још и дивља дуња, мушмула и дрењине и још много воћних врста. Све то вредна породица сакупи и преради у шумске воћне деликатесе.

– Име Шинкина теглица смо одабрали због нашег специфичног презимена. Као што само име говори, у прављењу производа учествује цела породица. Код нас је веома битан тимски рад. Сви учествујемо и свако је задужен за један део посла, али један без другог не можемо. Ја сам задужена за кување и главни сам „мајстор“ за настајање производа. Супруг Негован је главни за брање шумских плодова, паковање и дистрибуцију. Мој син Немања се бави маркетингом – објашњава Винета организацију рада.

У свом дворишту имају мини воћњак, свега 20 ари, по једно до два стабла разног воћа, попут смокве, трешње, вишње, кајсије и крушке.

Илустрација: Све се прави по старој рецептури и пакује ручно

Слатко здравље у теглици

– Фокусирали смо се на шумско воће и прављење слатка и воћних намаза. Наравно, додајемо и воће из нашег малог воћњака. Не морам да наглашавам да је све органски. Слатко се прави од целог воћа, а намази се доста разликују од класичног џема и мармеладе, јер су сачувани сви храниљиви састојци тог воћа. Такође, битна разлика је у количини шећера. Воћни намази се праве са далеко мање шећера у односу на џем тако да преовлада укус воћа и свака теглица има оригиналнан укус и мирис воћа. Наравно, имамо и производе без шећера, а све ово постижемо захваљујући традиционалној рецептури – прича Винета.

Када је реч о старој рецептури, тај израз све чешће можемо да чујемо од произвођача.

– То је начин прављења неког производа који се преноси с генерације на генерацију. Обично је реч о породичном рецепту. Он се доста разликује од савременог начина производње. Пре свега, стара рецептура захтева да се све производи ручно. Код нас је комплетна производња ручна, од брања, чишћења, припреме, кувања, до паковања у теглице. Старински начин припреме подразумева и кување мањих количина у мањим шерпама, где стаје 1-2 кг воћа. Такви производи имају посебну боју и укус, јер им треба мање времена да се термички обраде. Главна разлика је што не убацујемо никакве „новотарије“, попут лимуна, чоколаде, ваниле, конзерванса или вештачких боја. Зашто? Зато што то у нашим селима нису имали, једва да су имали и шећера и њега су стављали у мањим количинама. Зато су наши производи од воћа, не од шећера. Радимо онако како се радило у нашем селу и околним селима Старе планине од давнина – објашњава Винета.

Илустрација: Нема додатог шећера само природна слаткоћа од воћа

Берба воћа траје од марта до новембра

Сезона бербе шумског воћа почиње почетком марта, са првим весником пролећа – љубичицом.

– Након љубичице, следи берба јоргована, багрема, ружа, а онда нам стижу домаће и шумске јагоде, трешње, вишње, кајсије и рибизле. У августу беремо дивљу малину и дивљу купину, дивљу боровницу, а касније брусницу, дрењину, шљиве, смокве, лубенице, итд. На крају сезоне стиже незабораван укус и мирис дуње, трњине и мушмуле. Сезона се завршава у новембру и тада следи нека пауза од пар месеци до следећег марта. Све постижемо тако што радимо породично и сви учествујемо у производњи и стварању нашег бренда Шинкине теглице – прича Винета.

Воћни намази за све узрасте

Шинкине теглице купују сви, и млађи и старији. Према Винетиним речима, нема ограничења.

– Родитељи доста купују воћне намазе без шећера као замену за кашице за бебе. Баке и деке купују за себе и унуке, а често купују и за пријатеље као поклон, јер имамо ручно направљене поклон пакете – каже Винета.

Како објашњава саговорница Агросмарта, имају велики избор ручно рађених поклон паковања, за сваку прилику: рођендан, славу, пословни састанак, за пријатеље из иностранства… Купац сам бира које воћне теглице жели.

Илустрација: Намаз од дивље малине

Квалитет лежи у малој производњи

Шинкина породица овом делатношћу допуњује кућни буџет и не мисле да пређу „на велико“.

– Знате како, да бисте могли од овог посла да живите, морате да повећате производњу и то добрано. Међутим, чим уђете у велику производњу више не можете да радите ручно, а онда више није то – то. Нама је најбитнији квалитет производа. Волимо оно што радимо и зато ћемо повећавати производњу само до мере докле можемо ручно да је обављамо, не преко те границе. Само тако можемо очувати традицију и понудити најбоље – закључује Винета.

Извор: https://www.ekapija.com/where-to-invest/3972953/vineta-sinka-zdravlje-sa-stare-planine-spakovala-u-teglice-i-pokrenula-porodicni

ФОТО: Pixabay

Srodni tekstovi

Оставите коментар