Град Бањалука покренуо је иницијативу за брендирање бањалучког ћевапа. С тим у вези одржан је састанак у Градској управи, којем су поред представника Одељења за привреду и локални економски развој, присуствовали и представници Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске, Технолошког факултета Бања Лука, Агенције за сигурност хране БиХ, Ветеринарски институт Републике Српске „др Васо Бутозан“, Пољопривредни институт Републике Српске, Привредна комора Републике Српске, као и представници Удружења „Хорека“, преноси Српскаинфо.
Како је речено, заштићени производ са ознаком географског порекла и традиционалних специјалитета хране, доноси бројне предности како за његове произвођаче и географско подручје са којег потиче тако и за делатности које се вежу за њега са посебним освртом на туризам и туристичку понуду града.
Током састанка дефинисане су активности и процедуре које би требало да буду проведене да би се дошло до жељеног циља, те је између осталог договорено да у наредном периоду представници удружења „Хорека“, Привредне коморе и Одељења за привреду и локални економски развој контактирају месаре, роштиљнице и угоститеље у циљу њиховог анимирања и укључивања у овај процес.
Поручено је како су на листи заштићених производа са територије БиХ своје место су већ нашли невесињски кромпир, дрварски мућени пекмез од дрењина, височка печеница, ливањски изворни сир и ливањски сир.