Ево зашто је настала паника око чипса и шта је у њему заправо било

Аутор: Gdjakovic
444 посета

Медији су пренели да је за ребрасти чипс са укусом паприке од 150 грама, чачанског произвођача „Чипс веј“, пакованом као робна марка за хрватски трговински ланац „Плодине“, на хрватској граници утврђено да садржи недозвољену количину акриламида

Шта је акриламид пронађен у чипсу – зашто је опасан и у којим га све производима има

Акриламид, пронађен у чипсу произведеном у Србији, је канцерогена супстанца која настаје током термичке обраде хране која садржи скроб на високим температурама. Осим у храни, има га и у индустријским производима, па чак и у дуванском диму. У ЕУ упозоравају на висок здравствени утицај акриламидa, па се препоручује опрезан и ограничен унос производа с тим једињењем у организам, преноси РТС.

Сиротињска јела од којих смо пуцали од здравља

У чипсу произведеном у Србији утврђен повишен ниво акриламида, у току контрола

У чипсу произведеном у Србији утврђен повишен ниво акриламида, у току контрола

Да се у чипсу са укусом паприке произведеном у Србији налази повишени ниво акриламида стигло је упозорење из РАСФФ, система Европске уније за брзо обавештавање о безбедности хране.

У научном дефинисању, акриламид је органско једињење, које настаје од шећера и аминокиселина, највише од аспарагина, којих природно има у многим намирницама.

Реч је канцерогеном супстанци која настаје у хемијским реакцијама на високим температурама. Настаје током термичке обраде хране која садржи скроб на високим температурама, било да се ради о кувању или печењу.

Ниво тог једињења је висок када се храна дуго спрема на температурама изнад 150 степени Целзијуса. Међутим, иако се ствара у домаћинству током пржења или печења хране, присутан је и у производњи пластике, папира и лепкова, због чега неретко долази до тровања радника у овим погонима. Има га у многим индустријским производима, па и у дуванском диму.

Упозорење на здравствени ризик

Европска агенција за безбедност хране (ЕФСА) је још 2015. године, упозорила да је акриламид у храни јавни здравствени проблем и да потенцијално повећава ризик од развоја карцинома свих старосних доба.

У ЕУ је године 2018. ступила на снагу уредба која је ограничила акриламид у храни у ЕУ.

Стручњаци упозоравају да је акриламидa има у већим количинама у кафи, чипсу и кромпирићима, кексу и крекерима, али га има и у житарицама и пекарским производима. Како се наводи, присутан је и у сувом воћу, црним маслинама, печеном поврћу, а садрже га и одређени пржени орашасти плодови, па чак и храна за бебе.

Препорука је да би требало смањити његов унос у организам. У почетку изазива проблеме са нервним системом, али су многе студије указале и на везу акриламидa сa болестима тумора.

Медији су пренели да је за ребрасти чипс са укусом паприке од 150 грама, чачанског произвођача „Чипс веј“, пакованом као робна марка за хрватски трговински ланац „Плодине“, на хрватској граници утврђено да садржи недозвољену количину акриламида.

Чипс који се из Србије извозио у Хрватску, где је због недозвољене количине акриламида уништен, имао је рок трајања до 25. децембра 2023. године.

Бар код овог производа је 3 856025 853261, серија Л28062023 (Л280623 А09:31).

У Министарству пољопривреде су за Танјуг рекли да је по добијању упозорења из ЕУ система РАСФФ (систем Европске уније за брзо обавештавање о безбедности хране) о повишеном нивоу канцерогеног акриламида у чипсу са укусом паприке, произведеном у Србији, пољопривредна инспекција издала налог за ванредну контролу погона у којем је произведен.

„Kонтрола је у току и након добијања резултата анализа, објавићемо детаљније информације и мере које ће пољопривредна инспекција предузети“, наводе из Министарства пољопривреде.

Извор:

https://rt.rs/srbija-i-balkan/44058-akrilamid-cips-ministarstvo-poljoprivrede/

Srodni tekstovi

Оставите коментар