Да ли ће прописи спречити продају домаће ракије?

Аутор: dzonioff
272 посета

Држава провлачи произвођаче ракија кроз густо сито. Према изменама Правилника о садржини, врсти података и начину вођења регистра произвођача алкохолних пића, Пореска управа тражи од произвођача да дају податке о капацитетима за производњу на шестомесечном нивоу.

Како су схватили да тај податак не могу ни технолози да им дају, јер у преради ракије првих пола године нема прераде а у других шест месеци има, донето је прелазно решење да произвођачи морају до 30. новембра да пошаљу списак судова и запреминске капацитете. После тог рока порезници са локала обилазе регистроване произвођаче, провере то што су они пријавили, и тек после тога, када повратна информација стигне до Министарства финансија, произвођачи ракија могу да купе акцизне маркице.

Многи од њих су сада у проблему, јер је ово период године када се роба највише тражи, а од 1. децембра нико од њих не може до акцизних маркица јер прве инспекторе могу да очекују тек половином месеца.

– То што је Пореска управа тражила није било реално, па смо на састанку с њима договорили неко прелазно решење, да им се пошаљу запремина судова и капацитети произвођача – каже Иван Урошевић, председник Групације произвођача ракије. – А, те податке већ има Министарство пољопривреде, јер они воде евиденцију о нама, што је Пореској управи надохват руке и могли су од њих да траже податке.

Првобитна жеља Пореске управе да дође до податка о капацитетима за шестомесечну производњу није била остварива, јер је тешко то предвидети, зато што зависи од самог воћа, шта ће се прерадити и како.

– Уредба сада предвиђа да порески инспектори имају 60 дана да дођу до произвођача и утврде веродостојност изјаве која је дата под пуном кривичном одговорношћу. Оно што је најгоре јесте да сами призвођачи нису ни знали да од 1. децембра неће моћи да купе акцизне маркице, све док се та контрола не заврши. Многи од њих сада не могу да пуштају робу у промет, јер их је држава закочила. Следеће недеље имамо састанак са надлежнима у ПКС и они су најавили да ће упутити протесну ноту – истиче Урошевић.

БЛОКАДА У СЕЗОНИ

Произвођачи се питају због чега је то баш сада урађено, јер је „пуна“ сезона, па може доћи до престанка продаје домаће ракије.

– Ову ситуацију користе увозници страног алкохолног пића – каже наш саговорник. – Нама је онемогућено да легално продајемо и легално купимо акцизне маркице, што директно иде на штету државе и домаћих произвођача. Зна се да је производња ракије у Србији највећим делом у сивој зони, стимулише се илегална продаја ракије из кућне радиности, која није опорезована и није плаћена акциза. А онај ко извршава све обавезе не може да набави акцизу и држави плати што јој следује.

Извор: www.новости.рс

Srodni tekstovi

Оставите коментар