Да ли су заиста ставили ове инсекте у чоколаду?

Аутор: Gdjakovic
680 посета

Инсекти који припадају реду Хомоптера су једна од економски најзначајнијих група штетних инсеката. У производњи наносе примарне и секундарне штете. Секундарне штете настају услед чињенице да су представници овог реда најпознатији вектори биљних вируса и фитоплазми. Примарне штете су оне које су ми овом приликом занимљивије а настају као последица исхране, ових инсеката који имају усни апарат модификован за бодење и сисање.

Наиме, по исисавању биљних сокова и варењу они избацују тзв. медну росу.

Медна роса је изузетно слатка и као таква је погодан медијум за развијање великог броја сапрофитних гљива, које називамо чађавице.

Неки од најпознатијих примера у воћарству и повртарству (има их пуно, наравно) су Erisoma lanigerum у производњи јабуке, Cacopsylla pyri и Dysaphis pyri у пластеничкој или стакленичкој производњи.

Јесење сорте јабуке, су у последњих пар година, прекривене лепљивом превлаком и црном мицелијом најчешће гљива из рода Cladosporium – све се ово дешава услед обилне исхране Ериосоме ланигерум.

Како заштитити воће од мраза и које су могуће последице

Поврће нападнуто од стране беле лептирасте ваши, изгледа као да је цео вегативни циклус провело у димњаку, а не у пластенику.

Крушку када прегледаш у току маја, толико се улепиш од медне росе коју лучи бува да после не можеш да опереш руке.

Помешали медну росу и штитасте ваши па дигли панику

ЗАШТО ОВО ПИШЕМ?

Бројни ФОТО, ВИДЕО медији су у последњих пар недеља, објавили како се у храни налазе инсекти и како свакодневно са конзумирањем слаткишима ми заправо једемо и инсекте.

Покренути таласом бројних новинских чланака уперених према ентомофагији неко је мало побркао бабе и жабе.

О чему се ради ?

 

„Изгуглао“ је шелак и видео да је шелак нешто што може да се доведе у везу са инсектима и закључио да су у тој чоколади самлевени инсекти. ШЕЛАК је смола или једна врста медне росе коју луче инсекти – ШТИТАСТЕ ВАШИ А НЕ ВАШКЕ из рода Kerria (најчешће Kerria lacca) врста која се комерцијално узгаја, најчешће у Индији и чија медна роса се користи као део глазуре која даје привлачан одсјај производима.

И ОНДА ЈЕ НЕКО ТО СВЕ ЈАКО ПОГРЕШНО СХВАТИО и бубнуо у јавност како се ларве инсеката из фамилије мува, заправо користе у исхрани и како су оне те које дају мастан изглед производима.

Уколико будете у прилици да чујете да се у друштву коментарише чињеница да једемо инсекте, док грицкамо чоколаду или неко чоколадно ускршње јаје, молим вас сетите се овог поста и објасните људима се не једу целе инсекте, већ шећере који се прикупљају после исхране инсеката.

Аутор: Проф. др Милош Петровић, Пољопривредни факултет у Новом Саду

Srodni tekstovi

1 коментар

Vlada 9. април 2023. - 06:00

Svidjalo se to.nama ili.ne,nama svakako i svakodnevno odredjeni insekti završavaju u hrani,a da nismo ni svesni toga!
Prwma tome,ne treba praviti dramu oko toga,naročito jer su insekti puni proteina i svakako ne opasni ako se nadju u hrani…..

Одговори

Оставите коментар