Да ли сте чули за Бисерно острво: Локалне врсте вина које морате да пробате

Аутор: draganadpetrovic
242 посета

Окружење Новог Сада богато је виноградима и произвођачима вина и то није новост. Већ више векова традиција производње вина живи, како на самој Фрушкој гори, тако на њеним обронцима, па и северно од Новог Сада.

Једно такво, настало на Бисерном острву, јесте крокан вино.

Ово вино најпре је специфично по својој причи и пре него што га неко проба.

Укратко, код Новог Бечеја Тиса је променила ток, а између старог и новог тока остало је острво – Бисерно острво. Ту је своје имање имао гроф Рохонције који је у 19. веку на више места посадио посебну сорту грожђа, мускат крокан, али је она успела само на Бисерном острву.

Баш од тог грожђа правио је посебно вино, што је настављено вековима даље, а а вино крокан је наводно било и у Титовим одајама, а пробао га је и Путин.

Илустрација: Посебно вино са Бисерног острва наводно је пробао и Путин

Данас је Бисерно острво предмет правно-имовинске расправе, али мускат крокан успева и у Сланкамену, на виноградима Винарије Стојановић, па ће тако ово ретко вино у сваком случају наставити да живи.

Ова сорта вина производи се само у Србији, има 11% алкохола, а можете је пробати за свега око 1.000 динара, колико кошта 0,7 литара овог пића.

Са друге стране Дунава, у Сремским Карловцима, прави се аусбрух.

У питању је још једно ретко вино, највише због начина производње. Назива се и суварак, управо јер се прави од сувог грожђа.

Потребна је велика количина сувог грожђа, па се ово вино производи тек када виногради имају вансеријске године.

Некада, монаси са Фрушке горе правили су га због лековитих дејстава. У процесу прављења додају се и мента, бели глог, кантарион, мајчина душица, па и сува смоква и мед.

Илустрација: Најбоља домаћа вина представљају су и на Грожђебалу који се одржава овог викенда у Сремским Карловцима

Кажу да најбоље иде уз дезерт као дижестив, али се може служити и уз масне сиреве као аперитив.

Данас је још увек редак, а производе га, између осталих, винарије Живановић и Милутиновић, а можете га купити за цифру између 1.200 и 2.000 динара.

На крају, бермет као незаобилазно карловачко вино пуно богате историје

Ово вино највећу популарност имало је у време владавине Марије Терезије, а још један занимљив историјски податак је да су га својевремено на броду могли наручити и путници Титаника.

За његову производњу користи се и преко 20 врста разних биљака, а најтипичнији бермет управо је карловачки, иако се производи и у другим регионима.

Можда баш зато, Карловчани кажу да најбоље иде уз њихов специјалитет – куглоф.

За разлику од претходна два вина, бермет је популарнији и приступачнији. Производе га многе карловачке и фрушкогорске винарије, а цена се креће око 1.000 динара за 0,7 литара овог пића.

Добар бермет сигурно ћете моћи да купите и на Карловачкој берби грожђа.

Најбоља домаћа вина из мањих, али и већих локалних винарија овог викенда наћи ће се на Карловачкој берби грожђа, познатијој и као карловачки „Грожђебал“.

Извор: https://gradskeinfo.rs/lokalne-sorte-vina-koje-svako-mora-da-proba-od-bermeta-do-misterioznog-vina-bisernog-ostrva-20-09-2023/

ФОТО: Pixabay

Srodni tekstovi

Оставите коментар