Да ли сте пили некада плаво вино? Наранџасто? Још много промена се дешава на тржишту!

Аутор: dzonioff
248 посета

Вино је једно од најпопуларнијих алкохолних пића у људској историји, које се сматра једним од најважнијих састојака многих европских и медитеранских кухиња, односно култура. Постоје разне врсте вина које одражавају различита поднебља и климе где су узгајане различите сорте винове лозе.

Наранџаста вина – на светском тржишту може се купити вино наранџасте боје, које је име добило по боји и не садржи никакве цитрусе. Ово вино се ферментише у посебним глиненим посудама, а зрна се не одвајају од опне, која вину дају наранџасту боју. Наранџасто вино убраја се у важна и цењена вина на светском тржишту. У свету постоји мала количина наранџастог вина, претежно у Словенији, Италији и Француској. Наранџасто вино производе мали винари на традиционални стари начин производње. Због тога на тржишту има и високу цену. Наранџаста вина имају укус меда и слатког воћа. Ово вино је прихваћено код млађих генерација, док старије генерације кажу да наранџасто вино није иновација у воћарској индустрији. Кажу и да нема посебан мирис и укус, само је место на тржишту пронашло због карактеристичне наранџасте боје.

фото: https://www.prowein.com/ 

Плава вина – у Шпанији, у винској регији у околини Мадрида, винари су произвели посебно вино које има плаву боју. Ово вино се зове „Гик Блуе“ и кажу да је настало из забаве. Добија се мешањем различитих сорти црвеног и белог вина са два органска пигмента која им дају плаву боју. Плаво вино укусом подсећа на ризлинг. Како тврде они који су га пробали, плаво вино одлично иде уз суши, рибу и пасте. Постоји и плаво пенушаво вино, које се прави од четири различита типа грожђа и мешавине екстракта цвећа и воћа. Ово вино сазрева три године и свака флаша је ручно обележена. Необична боја овог вина помогла је да се продаје у великим количинама и да се једна флаша продаје по цени од око 50 €.

Пенушава вина – садрже угљен-диоксид под притиском, па се при отварању боце јавља прасак или обилна пена. Квалитет ових вина у великој мери зависи од количине угљен-диоксида, као и њихов специфичан укус. Пенушава вина су освежавајућа и имају пријатан укус све док из њих не изађе угљен-диоксид. Потрошња ових вина је велика, због једноставније производње и ниже цене.

Вина са воћним укусима – су врло популарна у Француској. Постоје вина са укусом лубенице, лимуна, менте и алоје. Млађе генерације су показале велико интересовање за ова вина, док су старији више заинтересовани за традиционална црна и бела вина.

Раст тражње за винима у лименкама – продаја вина у лименкама достигла је продају од 6,4 милиона долара у САД (2015. година). Ово вино је намењено млађим потрошачима, киселија су у односу на вина у флашама.

Фриззанте вина – су вина која су мало мање пенушава од класичног шампањца. У Италији се ова вина називају „фриззанте“, а у Шпанији „Вино де Агуја“. Једно од најпопуларнијих фриззанте вина је Гави вино, златно жуто вино са аромом трава, цитруса и јабуке. Пије се уз рибље специјалитете. Ово вино је најскупље италијанско вино које се претежно извози на тржиште САД.

фото: https://www.prowein.com/ 

Органска вина – су вина која се добијају од грожђа узгојеног на органски начин. Без употребе минералних ђубрива и пестицида, производња овог грожђа и вина изискује примену бројних правила и критеријума. Услед повећане тражње, интересовање за органска вина је све веће. Многобројна статистичка истраживања показују да органска вина најрадије пију млађе генерације, као и да се за њега више интересују они који мање зарађују. У свету немају велике количине органског вина, па је тако још увек актулено традиционално вино.

Раст тражње вина у домаћинствима а опадање тражње у ресторанима – високе цене у ресторанима довеле су до пада тражње и потрошње вина. Људи желе да пију вино у кућном амбијенту, уз породицу у пријатној атмосфери, а уз то и по доста нижој цени.

Српска вина на сајму у Дизледорфу

На националном штанду Србије великој сајамској публици представљене су „Винарија Тривановић“ Ердевик, „Винарија Александровић“ Топола, „Винарија Ластар“ Рековац, „Винарија Звонко Богдан“ Суботица, „Вино Будимир“ Александровац, „ПП Ердевик“ Ердевик, „Рубин“ Крушевац, „Винарија Алексић“ Врање, „Винарија Деспотика“ Смедеревска Паланка и „Винарија Виртус“ Жабари.

Селекција изложених домаћих вина изазвала је велику пажњу посетилаца, а интерес страних дистрибутера који су посетили национални штанд потврђује да су српска вина препозната као квалитетна и конкурентна.

Више о овој теми у Агробизнис магазину за април 2018. www.agrobiznis.rs 

фото: https://www.prowein.com/ 

Srodni tekstovi

Оставите коментар