Да ли сте знали да јечам снижава лош холестерол и добро утиче на рад срца? Али чак помаже и код промуклости

Аутор: Gdjakovic
493 посета

Ова веома позната житарица, која се сматра једном од најстаријих житарица Европе, која се сејала од каменог доба, старог Египта, преко Вавилона, где се од њега правило каша и пиво па до дана данашњег, се дели у три врсте:
1. дворедни (Hordeum  distichum), који се користи у производњи пива;
2. вишередни (Hordeum polysticum и Hordeum vulgare);
3. прелазни (Hordeum vulgare);
Потиче из Етиопије и југоисточне Азије. У античкој Грчкој је био основни састојак у производњи хлеба и у исхрани ратника. Кинези су га сматрали симболом мушке зрелости.
Данас се јечам најчешће користи у производњи пива али захваљујући својој хранљивој вредности, од слада може се добити веома квалитетно брашно богато влакнима и витамином Б12.
Поред тога што садржи велики број витамина (ниацин, тиамин, витамин Е) и минерала (селен, гвожђе, магнезијум, цинк, фосфор и бакар), јечам је богат природним влакнима, поседује веома мало масти и као све биљне житарице, не садржи холестерол.

Од дијететских влакана најбитнији је бета-глукан, који поспешује варење и одржава равнотежу цревне флоре, снижава холестерол и тако штити од срчаних обољења.

Рађена су разна клиничка истраживања која су показала да конзумирање целовитог јечма или јечмених производа попут јечмене прекрупе, јечмених пахуљица или јечменог брашна, ефикасно снижава холестерол код људи. Осим тога, умањују и ресорпцију шећера што умногоме смањује ризик од појаве дијабетеса, али да би се тај ефекат испољио мора се користити минимум 3 грама бетаглуканских влакана дневно, што би у преводу значило да треба користити једну четвртину шоље некуване јечмене прекрупе (отприлике једна чаша куваног јечма) која садржи цца. 2,5 грама бета глукан топивих влакана. Половина шоље некуваних јечмених пахуљица садржи отприлике 2 грама бета глукан топивих влакана.

ДОЖИВЕЛА ЈЕ ДОЧЕК У СРБИЈИ КАКАВ НИЈЕ НИ САЊАЛА, ПРОГЛАШЕНА ЗА СВЕТИЦУ ПРАВОСЛАВЉА УПРКОС ТОМЕ ШТО ЈЕ БИЛА КАТОЛКИЊА

Осим тога, конзумирање хране богате влакнима може повећати и продужити осећај ситости, што је важно за одржавање одговарајуће телесне тежине и превенције гојазности, нпр. пола чаше јечмене прекрупе садржи мање од ½ грама масти и само 100 калорија.

Јечам садржи и природне антиоксидансе који су такође веома важни за очување доброг здравља. Антиоксиданси делују тако што смањују стопу оксидацијског оштећења прикупљањем слободних радикала који настају када телесне ћелије користе кисеоник. Поред антиоксиданаса јечам садржи у себи још и фитохемикалије- природне хемикалије које се налазе у биљкама. Студије су показале да фитохемикалије могу умањити ризик оболевања од одређених срчаних болести, дијабетеса и рака.
Нутриционистичка анализа (кувани јечам 1 шоља):
• 270 калорија
• 13 г хранљивих материја
• 0,12 г триптофана
• 230 мг фосфора
• 0,64 мг бакра
• 0,62 мг мангана
• 36 мцг селена
Америчка ФДА (Управа за храну и лекове) након анализе научних доказа и студија, потврдила је да додавање јечма здравој исхрани може умањити ризик од срчаних обољења смањивањем укупног и ЛДЛ холестерола, те финализирала правило којим се дозвољава да производи које садрже јечам на својим паковањима могу носити ознаку да су топива влакна која садрже, корисна за срце.
-Ољуштени јечам се добија када се ољушти и исполира јечам после скидања љуске. Користи се уместо пиринча;
-Јечмена прекрупа садржи све састојке ољуштеног целог зрна јечма и од ње се прави јечмена каша;
-Јечмено брашно се добија млевењем јечма;
-Јечмене пахуљице се добијају пресовањем и дробљењем зрна јечма;
-Јечмени слад је најважнија сировина у производњи пива и јаких алкохолних пића;
-Малтекс, јечмени сируп који се добија из јечменог слада, природни је заслађивач. Подсећа на мед али је мање сладак и ређи је од меда и спорије подиже ниво шећера у крви.
У народној медицини, ољуштено зрно, крупица и гриз, када се скувају дају слузаву кашу која благотворно делује на органе за варење, против пролива и промуклости.
Од јечменог слада прави се брашно високе хранљиве и дијететске вредности, јер се лако вари, садржи око 50% сахарификованих угљених хидрата, 10% беланчевина, витамина А,Б,Д и Е, минералних соли, ензима и других корисних састојака. Због тога се користи у исхрани болешљивих особа, деци и старијих и реконвалесцената, јер појачава лучење жлезде за варење и доприноси бржем и бољем искоришћавању хране. Екстакт из јечменог слада се још лакше свари.

 

Srodni tekstovi

Оставите коментар