Зорица Савић из Венчана код Аранђеловца од крављег млека, добијеног из свог газдинства, прави домаћи качкаваљ. У своје рецепте убацила је и зачинско биље, орашасте плодове, чоколаду и воће који сиру дају несвакидашњи укус.
Породица Савић се бави пољопривредом и сточарством. О кравама и овцама брине углавном Зорица која, како каже, ради „од јутра до сутра“. Дан почиње тако што стоку нахрани и помузе, а потом од млека прави деликатесе.
Пре две године због короне је нагло опала продаја сира и кајмака, а да се млеко не би просипало ова домаћица одлучује да почне да прави и качкаваљ који се суши природним путем, обавијен је плеснима и дуготрајнији је.
- Видела сам на сајту да људи праве ове качкаваље са љутом паприком и босиљком, ја сам хтела нешто више да додам и почела сам да ексериментришем, увела сам кикирики, сусам, кафу и то није било довољно, па сам додала димљену буковачу и много је леп мирис тог качкаваља – испричала је Зорица.
Направила је качкаваљ са 14 различитих укуса, има и печених, не само сушених – са кобасицом и сланином, које највише продаје преко интернета. Купци све чешће поручују и оне специфичније од кафе, чоколаде, вишње…
- Они могу да се пошаљу поштом и запакују се у специјалне картонске кутије, лепо се излепе и пошаљу.То није као класичан сир који у себи има сурутку, то већ не би могло да се шаље – објашњава Зорица.
Качкаваљи се суше на хладном у посебној просторији од 10 до 15 дана, зато се поручују раније, исто толико дана може да опстане на хладном ван фрижидера, а Зорица тврди да само на овај начин, одличним квалитетом, органским састојцима, укусом, може да се очува поверење купаца.
Извор: https://www.ekapija.com/news/3531030/kackavalji-sa-ukusom-kafe-cokolade-i-visnje-stizu-iz-okoline-arandjelovca