Где су најбоље цене поврћа за зимницу?

Аутор: draganadpetrovic
439 посета

Сезона припреме зимнице и даље траје, па грађани на пијацама бирају најквалитетније поврће које ће користити. Међутим, све је скупље него прошле године, али се паприка на кванташу може наћи и за 75 динара по килограму.

Прошле године килограм купуса је коштао од 20 до 30 динара, а ове је поскупео и то дупло. На неким пијацама је и близу 100 динара. Зимница ће се због тога куповати и у маркетима, кажу купци на пијаци.
„Црвена паприка се највише тражи. Киша је сада, па је несташица, година је лошија, нема богзна какав квалитет и зато су цене мало више“, каже један трговац.

Због тога купци иду од једне до друге тезге не би ли нашли јефтиније паприке за спремање ајвара. Најнижа цена за килограм црвене паприке је око 100 динара. Али, има и оних којима се чини да су цене сличне као прошле године.

Илустрација: Највише се тражи црвена паприка/ Фото: Pixabay

Високе температуре, велике суше и временске непогоде довели су до повећања цена поврћа, тврде произвођачи на кванташкој пијаци.

„Одразило се и на понуду и на потражњу, а доста и утиче коронавирус: људи се мање крећу, мање купују. Све у свему – много је горе што се тиче и снабдевања, а и све је скупље“, каже Слободан Живановић, произвођач из Добановаца.

Синиша Митровић, трговац из Лесковца наводи да је због суше и лош квалитет робе.

„Мање робе има него прошле године, мање је родило због суше. Подбацила је година, роба, али лепо иде. Има потражње, грађани долазе и задовољни су“, објашњава Митровић.

Поврће и воће на кванташкој пијаци продају углавном пољопривредници из јужних крајева Србије. Највеће гужве су радним данима.

Илустрација: Време је да се кисели купус за зиму

Ни трговци, као ни купци нису задовољни због високих цена, али тврде, произвођачи на кванташкој пијаци, да се углавном у току дана све распрода.

Извор:https://www.rts.rs/page/stories/ci/story/124/drustvo/4553413/kvantas-pijaca-paprika-paradajz-cene-.html

Srodni tekstovi

Оставите коментар