Вредна инвестиција из дијаспоре: Гради се кланица и млекара у Санџаку

Аутор: draganadpetrovic
584 посета

Након што су Влада Републике Србије и предсједник државе до 2025. године на овом подручју најавили инфраструктурне пројекте, ауто-пут до Сјенице према којем ће Београд бити удаљен два и по сата, крак за БиХ, крак преко Крушевца, те Македонију, а ту и Албанија и Косово, дијаспора отвара могућност инвестиција, изградње кланице и мљекаре. У трци су Општине Сјеница, Тутин, Нови Пазар.

С државним секретарима у Министарству пољопривреде, пројект менаџер испред инвеститора дијаспоре са сарадницима јучер прво у кабинету првог човјека Сјенице. Оцјењиват ће понуде, и поново се вратити до краја мјесеца с одговорима за кога су се одлучили. Сјеница за кланицу нуди локацију у индустријској зони од 3 хектара.
– Стари стадион претварамо у пословну зону која је потпуно инфраструктурно опремљена, има адекватну трафостаницу, излази на јавни пут, има адекватно снабдијевање водом и канализацијом. Прилагодит ћемо техничку докуменатцију потребама инвеститора, каже Муниб Мујагић предсједник Општине Сјеница.

Илустрација: Немачка технологија прераде меса/ Фото: Pixabay

Дијаспора не улази кроз овај пројекат само као инвеститор већ доводи и њемачке технологе који ће вршити едукације, руководиоце кланица а тражит ће и дуално образовање у средњој школи па ће и с Министарством образовања ускоро ступити у контакт. С искуством кланичке индустрије „Митрос“ квалитетних производа и конкурентности на такозваним тешким тржиштима, и овђе желе развити добру и поуздану причу о успјеху. На наше питање, да ли ће поред Општине у коју ће уложити, кроз неки пројекат задовољити и друге двије, одговара.

–Не само да ће сто запослених бити у кланици него 500 до хиљаду газдинстава а свако газдинство носи минимум три особе а то је већ неколико хиљада које ћемо директно или индиректно запослити. Да ли ћемо распођелити у разне општине, ја не знам како ви идете на посао али ја увијек идем у једну канцеларију на посао, истиче Рамо Адровић представник инвеститора дијаспоре.

Државни секретари у Министарству пољопривреде истичу да је буџет дупло јачи него прије само четири године- половина се одваја за сточарство а у овом домену у цјелости Влада Србије ради много.
–Пољопривредници с подручја Општине Сјеница у претходној години, пандемијској, кризној години короне остварили субвенције и добили средства из буџета директно на своје рачуне у износу од 762 милиона динара. У мандату откад сам ја и министар Недимовић, статистички гледано, износ средстава који су остварили пољопривредници с подручја Општине Сјеница прелази двије милијарде. Може још, поручује Сенад Махмутовић, државни секретар.

Илустрација: Биће и нових радних места у кланици/Фото: Pixabay

Локална самоуправа озбиљно је схватила ову иницијативу, каже Заим Реџеповић државни секретар.
-Ја сам државни секретар с ових простора и то је додатна квалификација. Уз сав дио који ме интересује као и сваког државног секретара овђе сам посебно мотивисан. На располагању сам и локалној самоуправи и инвеститорима.

У Тутину, предсједник Хот поручује да Општина као локацију даје Љескову, гђе је земљиште, како каже, погодно за такве пројекте. Питали смо Колико је у овом тренутку уопште слободна за инвеститоре с обзиром на најављиване пројекте који нису реализовани.
-Та локација је чекала услове, та локација још увијек стоји, каже Салих Хот.

Питали смо и колико се као предсједник Општине припремао за сусрет с инвеститорима поготово јер се ради о једној од најзадуженијих Општина.
–Мислим да то није тема ове приче. Ја се нисам нешто посебно припремао. То је нека животна припрема.

Илустрација: Из архиве Агробизнис магазина

Уз инвеститоре долазе и страни партнери, па њихов представник поручује.

  • –Господо, на вама је да одлучите. Ми хоћемо да инвестирамо и сигурно ћемо инвестирати, каже Рамо Адровић.
    И док најављује да се на одлуку гђе ће отићи инвестиције, у Сјеницу, Тутин, Нови Пазар, неће дуго чекати из Новог Пазара након састанка порука да сигурног партенера имају у Градској управи. Јучер су обишли газдинство Хасама Етемовића на територији Општине Тутин, са стотину оваца и 15 грла на надморској висини од око 1.220 метара. Посјетили су и газдинство Јашара Балића из села Добри Дуб. Бави се узгојем крава музара и посједује двије стотине грла.
  • Извор:https://sandzakpress.net/investitori-iz-dijaspore-prave-klanicu-i-mljekaru-u-trci-sjenica-tutin-novi-pazar/

Srodni tekstovi

Оставите коментар