Винарија Бора из Левачког краја: Најбоља вина за празничне дане

Аутор: draganadpetrovic
308 посета

Винарија Бора смештена је у Лепојевићу, у Левачком крају у близини манастира Kаленић и Прерадовац.Винарија Бора претаче вишедеценијско виногра-дарско искуство породице Антонијевић у мале количине брижљиво негованих висококвалитетних сортних вина.
Породични виногради налазе се на потесу Прерадовац на просечној висини од 350 метара надморске висине.
Винарија има капацитет до 20,000 литара и намерава да остане „мала винарија великих капацитета“ те да производи искључиво мале серије врхунских вина. Поносна је на своје сортне првенце: Edit, Šarl и Frenk. Винарија је основана 2019. године, и намера јој је да дуго траје.

Илустрација: Edit је вино зрелог воћног карактера које се најбоље слаже уз меке сиреве/ ФОТО: Facebook
EDIT, PINO NOIR ROSÉ
Вино интензивне бакарно розе боје, изврсно балансирано Edit је зрелог воћног карактера, са доминантним тоновима јагоде, малине, трешње бруснице и вишње очуване сортности и ароматичности Pinot noir-a. Edit је мек и сочан розе чврсте структуре. Дуге завршне укусе красе основа од јагоде са тоновима шљиве и трешње. Настала је ферментацијом у иноxу у коме је и одлежала 6 месеци. Најбоље карактеристике Edit показује када се служи на температури од 6 до 9 степени целзијуса. Најбољи пар за Edit су меки сиреви, посебно козији, фета сир, салате на бази свежег спанаћа, лосос на жару, рижото са морским плодовима, пилетина на путеру са мајчином
душицом.

Илустрација: Šarl  се најбоље уклапа уз рибу на жару, црвено месо, пасту…/ ФОТО: Facebook

ŠARL, CHARDONNAY
Вино златно жуте боје са зеленим тоновима карактеристичним за левачки Chardonnay. Свежина из дивних киселина и цитрусни тонова, те цветни и воћни слојеви, посебно виноградарске брескве, јабуке и крушке су савршено упарени са благим кремастим укусом ваниле и путерастим тоновима које је Šarlu подарила ферментација у мађарском храсту. 60% Šarla је ферментрирало и одлежало 12 месеци у иноxу, док је преосталих 40% ферментирало и одлежало у мађарском храсту различите старости.
Најбоље карактеристике Šarl показује када се служи на температури од 10 до 12 степени целзијуса. Вино се одлично уклапа са свежом рибом на жару али и црвеним месима, пастама са пунијим сосом и полумасним сиревима.

Илустрација: Frenk је вино за декантирање/ ФОТО: Facebook

FRENK, FRANKOVKA
Веома дубоко обојено, топлог мириса зрелог воћа, са наглашеним слаткастим тоновима дрвета. Развијено вино. Доминира мирис печеног воћа, џема од купине, сувих вишања и компота од трешње, уз тонове кокоса,ваниле и божићног кекса. У позадини се јављају и зреле, еволутивне ноте
чоколаде и ораха. Гутљај у устима открива пуноћу и раскошну структуру масивног, сочног вина које уста пуни презрелим воћем. Завршница је са пуно сушеног и печеног воћа Најбоље карактеристике Frenk показује када се служи на температури од 1 5 до 1 7 степени целзијуса. Frenk је вино за декантирање, идеално да испрати сластан комад одлежале јунетине или сличан, робустан залогај, као и да буде медитативни партнер коцкици врхунске црне чоколаде.

Извор: Агробизнис магазин

 

 

Srodni tekstovi

Оставите коментар