Агробизнис магазин пронашао 25 милиона франака у пећини!

Аутор: dzonioff
210 посета

Екипа Агробизнис магазина била је у прилици да се нађе у једној од највреднијих пећина Калбах, које се налазе у Швајцарској конфедерацији, и генерално у свету најзначајнијих за производњу сира. Ово је пећина у којој се производи чувени Ементалер сир. Због раста потреба и све већег удела на тржишту, оригинална величина пећине је проширена, тако да су ископани нови тунели 1991. године, а потом и 2010. године. Пећине се налазе на дубини од 2.150 м. Сам улаз у пећину где је смештен сир налази се на дубини од 1.650 м.

У пећини је константно температура 8 °Ц, небитно које је годишње доба, али у летњем периоду уз благо расхлађивање, док током зиме то није неопходно. Међутим, влажност ваздуха у пећини у значајној мери зависи од спољашне климе, тако да кишни периоди утичу на повећану влажност ваздуха у пећини. Захваљујући строго контролисаним условима, тај проблем је превазиђен.

У пећини се налази количина сира чија је вредност 25 милиона франака. Да би Ементалер сир имао укус по којем је препознатљив, као и рупице, потребно је приликом сирења додати специјалне врсте бактерија. У томе је основна његова разлика у односу на остале сиреве.

Опширније у Агробизнис магазину за месец новембар.

Srodni tekstovi

Оставите коментар