Zlatna medalja za pčelara sa Kosmeta!

Аутор: dzonioff
983 посета

Područje Starog Kolašina u Zubinom Potoku ima povoljne uslove za poljoprivredu. Pojedine porodice posvetile su se stočarstvu, uzgajaju i voće, a prednosti tog podneblja koriste i pčelari. U poslednjih nekoliko godina u proizvodnji šumskog meda izdvojio se Igor Lazarević osvajač više domaćih i međunarodnih priznanja.Uz pčele Igor je od malena. O njima je učio od svog oca. Proteklih pet godina intenzivno se bavi proizvodnjom meda. Poseduje oko 600 košnica iz kojih je ove godine dobio tri i po tone meda.

„Ovde kod nas imamo jedan skroman broj pčelara i ovde su najviše zastupljeni šumski, livadski i, manje, bagremov med. Mi smo statični pčelari, pa gubimo na količini ali zato dobijamo na kvalitetu. I to mi je kao proizvođaču veoma bitno – da dobijem visoko kvalitetan med bez dodataka, aroma i veštačkih stvari“, ističe Igor Lazarević.

U znak podrške svima koji žele da se bave tim poslom spreman je da pomogne, jer kaže da je okruženje u kojem živi idealno za pčelarstvo i proizvodnju zdrave hrane. Od pčelarstva, kaže, može da se živi jer ne postoji problem u plasmanu pčelinjih proizvoda.

„Zvali su me iz Tuzle gde je bio međunarodni sajam meda. Dobio sam zlatnu medalju za svoj šumski med i to mi daje vetar u leđa da to shvatim na još ozbiljniji način“, navodi Igor.

U okolini Starog Kolašina nekada je svako domaćinstvo osim stoke imalo i po nekoliko košnica za svoju kuću. U obližnjem Drenu porodica Rašković živi od stočarstva. Proizvode zdravu hranu i od nje zarađuju za život.

„Imamo dosta voćnjaka, sejemo detelinu i pšenicu, baštu imamo plastenik od 120 kvadrata. Sejemo, imamo svoju papriku, svoj paradajz, znači sve svoje“, kaže Slobodan Rašković iz sela Dren.

Njihova tri sina odrastaju u prirodi a četvrta beba je na putu. U Drenu ima dece, i to je dobar znak za budućnost u tom delu Ibarskog Kolašina.

„Planovi su nam da i dalje ostanemo ovde da živimo, da radimo kao i do sada. Moraćemo mallo više, deca rastu“, ističe Bojana Rašković.

Raškovići kažu da se nikada nisu pokajali što žive u selu jer sve što su želeli uspeli su da stvore na porodičnom imanju.

Izvor:http://www.rts.rs/page/stories/sr/story/125/drustvo/3695429/zlatni-sjaj-meda-s-kosmeta.html

Srodni tekstovi

Оставите коментар