Za tri dana više od 500 prijava sumnjivog meda

Аутор: dzonioff
981 посета

Za tri dana primili smo preko 500 prijava sumnjivog meda u prodavnicama i to smo prosledili Upravi za veterinu, a akcija inspekcija već donosi prve rezultate, rekao je danas za Tanjug predsednik Saveza pčelarskih organizacija Srbije (SPOS) Rodoljub Živadinović.
Kao prvi konkretan rezultat on izdvaja da je superanalizom meda kompanije „Med-Hani“ iz Vučka kod Smedereva utvrđeno značajno prisustvo šećera poreklom od šećerne trske i kukuruza što je dokaz da je reč o falsifikovanom medu.

„Zadovoljni smo brojem prijava, a nastavićemo da ih primamo u kontinuitetu i da ih prosleđujemo Upravi za veterinu. Ministar poljoprivrede najavio je intenzivan rad inspekcija i biće jako zanimljivih rezultata“, rekao je on i dodao da do sada nije bilo neistinite prijave.Živadinović je ocenio da u slučaju otkrivanja meda falsifikovanog šećerom ima i dela utaje poreza i enormne zarade.

„Porez na med je 10 procenata, a na šećer je dosta veći. Cena šećera je 70 dinara, a kada ga plasiraju kroz med to bude zarada od 10 puta na šećeru. Bogaćenje nekih ljudi na tome je enormno“, rekao je on.

Dodao je da je problem i nabavka meda preko tendera javnih nabavki, jer je tu bitna niska cena a ne kvalitet pa pravi pčelari sa kvalitetnim medom nemaju šanse.

„Jedino da se med kontroliše prilikom isporuke po tenderu. Da se pošalju uzorci na analize kao neka vrsta samokontrole da bi se znalo kakav se med isporučuje vrtićima i školama“, predložio je on.

Objasnio je da u pojedinim radnjama neki med reklamiraju kao „100 posto prirodan“ što SPOS ocenjuje kao nedozvoljeno reklamiranje odnosno obmanu potrošača pa je tražena i reakcija tržišne inspekcije.

Živadinović je ocenio da je prošla godina bila loša za pčelare Srbije i da se po pravilu posle takvih rezultata pojavi mnogo falsifikovanog meda na tržištu.

Dodaje, ipak da je zahvaljujući dobrim cenama u inostranstvu 2020. godine ostvarena rekordna vrednost izvoza meda od oko 15 miliona dolara i da je izvezeno 2,7 hiljada tona.

Izvor:http://www.rtv.rs/sr_lat/drustvo/preko-500-prijava-sumnjivog-meda-do-sada-nije-bilo-lazne-prijave_1207538.html

Srodni tekstovi

Оставите коментар