„Tenis“ odložio dolazak u Srbiju, a evo i zbog čega

Аутор: dzonioff
957 посета

Nemačka kompanija „Tenis“ zatražila je odlaganje najavljene investicije u Srbiji.
„Komisija za davanje saglasnosti za investicione planove u postupku ostvarivanja prava prvenstva zakupa poljoprivrednog zemljišta je na molbu kompanije ‘Tonnies’ (Tenis) dala predlog za odlaganje investicije i prosledila ga Gradu Kikindi na odlučivanje“, kažu u Ministarstvu poljoprivrede za Tanjug.

„Podsećamo da s kompanijom „Tenis“ nije potpisan ugovor, već je samo podnet investicioni plan koji je odobrila Komisija. Imajući u vidu da ugovor još nije potpisan, Komisija je dala predlog za odlaganje investicije“, kažu u resornom ministarstvu. Državno zemljište na teritoriji Grada Kikinde koje je bilo predmet zakupa, izdaje se redovno poljoprivrednicima na licitacijama do početka realizacije investicije, navode u Ministarstvu.

Komisiju za davanje saglasnosti za investicione planove u postupku ostvarivanja prava prvenstva zakupa poljoprivrednog zemljišta je formiralo Ministarstvo poljoprivrede, a u njenom sastavu su ministar poljoprivrede, privrede i finansija.

Kako je saopštilo Ministarstvo poljoprivrede, razlog za trenutno odustajanje „Tenisa“ od investicija u Srbiji jeste to što se „u Evropi pojavila afrička kuga svinja“.

„To podrazumeva veliku količinu svinja i prerađevina koje treba ovde da se prevezu, a kako postoji zabrana kretanja, ne može nigde da se pomera“, istakli su u Ministarstvu poljoprivrede, napominjući da Uprava za veterinu, Uprava carina i MUP preduzimaju sve mere kako se afrička kuga ne bi proširila na teritoriju Srbije.

Vlada Srbije potpisala je 2015. godine s nemačkim proizvođačem mesa Memorandum o razumevanju za odgoj tri miliona tovnih svinja godišnje u Srbiji, a plan je bio da ova kompanija ima proizvodnju na 20 farmi u Srbiji.

Nemački „Tenis“ je jedan od najvećih proizvođača svinja u Evropi koji godišnje uzgoji oko 17 miliona svinja, ali i oko 400.000 goveda, i koja ima obrt veći od pet milijardi evra po godini.

Izvor:http://www.rtv.rs/sr_lat/vojvodina/banat/kompanija-tenis-trazila-odlaganje-investicije-u-srbiji_966769.html

Srodni tekstovi

Оставите коментар