Svinjarstvo se isplati ali i voli

Аутор: dzonioff
1,4K посета

Svinjarstvo je jedna od najnestabilnijih grana poljoprivrede, ali nekim stočarima je nezamenljiva. S obzirom na to da su i državni podsticaji usmereni na mlade proizvođače, svaki svetao primer vredan je pažnje. 

Za Boška Jurišića iz sremskog sela Šuljam kažu da je jedan od retkih mladih ljudi koji voli svinjarstvo. Njegova farma beleži impresivne rezultate. Izgradio je novi objekat za 400 tovljenika, treća je generacija u porodici koja se bavi tim poslom i kaže da ga ne bi menjao ni za šta na svetu.

„Mislim da je lep posao, ko voli to da radi. Ja volim i nije mi teško ni da smrdim. Imam i ljude koji rade sa mnom, tu su i supruga i tata. Odrastao sam pored tovilišta i to mi nikad nije bilo strano, svinje volim i od toga živim. To je jedna lepa grana privrede od koje, za sada, može lepo da se zaradi i živi“, kaže Boško Jurišić.

U novom tovilištu sve je urađeno po evropskim standardima. Tovljenici su smešteni u klimatizovane boksove u koje se ulazi samo ukoliko postoji potreba za lečenjem ili nekom drugom intervencijom. Hrana se spravlja na veoma jednostavan način, uz minimalan angažman stočara. U svinjarstvu koje je izloženo čestim cenovnom turbulencijama, preko su potrebni državni podsticaji, a podrška države u realizaciji ove investicije nije izostala.

„Pratili smo papirologiju od početka do kraja, dobili smo sve i mislim da je to dobra stvar. Jedan mlad poljoprivrednik može dosta sada da dobije od države“, smatra Boško.

Bez obzira na cenovne turbulencije u svinjarstvu, još uvek ima mladih poljoprivrednika koji svoj život ne mogu da zamisle bez sela. Dokle god je tako, za naša sela ima nade.

izvor : http://www.rtv.rs 

Srodni tekstovi

Оставите коментар