Surutka je odavnina poznata kao hrana i lek koji značajno doprinosi očuvanju ljudskog zdravlja. Hipokrat, otac medicine, smatrao je surutku idealnom prirodnom hranom, jer pojačava odbrambeni mehanizam organizma. Danas se ljudi sve više vraćaju starim, prirodnim i proverenim preparatima kako bi poboljšali svoje zdravlje i ojačali imunitet. Iako se surutka vekovima koristila kao lek za brojne bolesti, tek četrdesetih godina prošlog veka počela je industrijska proizvodnja ovog magičnog napitka koji je sve cenjeniji u svetu.
Šta je surutka?
Surutka je tečnost koja ostaje nakon što se mleko zgruša, nusproizvod koji nastaje kod proizvodnje sira. Verovali ili ne, surutka je po sastavu vrlo slična majčinom mleku, pa se jedan od osnovnih sastojaka kod proizvodnje mleka za bebe. Sadrži proteine koji omogućavaju lakšu i bržu resorpciju vitamina i minerala, esencijalnih aminokiselina, minerala (posebno kalcijuma, fosfora, magnezijuma, kalijuma, natrijuma, cinka i gvožđa) i vitamine iz grupe B, A i E. Proteini surutke spadaju u grupu brzih proteina, pa je lako svarljiva, a proteini brzo ulaze u krvotok. U zavisnosti od načina proizvodnje, surutka može da sadrži glikomakropeptide. Iako se nekada smatrala otpadom i bacala, naučna istraživanja su pokazala da surutka pomaže kod lečenja brojnih bolesti. Zahvaljujući svojim diuretičkim svojstvima značajno poboljšava eliminaciju toksina kroz urin. U našem narodu je oduvek bila poznata kao lek za probleme sa jetrom. Naime, sadrži specifičan protein koji je prirodno prisutan u jetri koji pomaže njenu regenareciju, pa se preporučuje obolelima od ciroze i drugih bolesti jetre koja je glavni prečišćivač u našem organizmu. Bogata je kalicijumom pa je dobra i za prevenciju osteoporoze. Istraživanja su pokazala da pomaže u regulisanju povišenog holesterola i triglicerida, ublažava ili potpuno uklanja probavne probleme, pospešuje izbacivanje viška tečnosti u organizmu, što dovodi do ujednačavanja krvnog pritiska, pomaže kod oporavka mišića posle jakih treninga, pa je rado koriste sportisti, a i odličan je saveznik u borbi protiv viška kilograma. Kao moćan antioksidant, pomaže i kod problema sa štitnom žlezdom, utiče na oporavak creva, posebno debelog creva, pomaže i kod kožnih oboljenja kao što su dermatitis, ekcem, psorijaza, alergije… Istraživači na Univerzitetu Lund u
Švedskoj su zaključili da surutka stimuliše i oslobađanje insulina, pa se kao dodatak ishrane koristi u regulisanju i smanjenju naglih povećanja nivoa šećera u krvi kod ljudi sa dijabetesom tip 2. Osim toga, surtuka ima imunoglobuline i laktoferin, koji igraju značajnu ulogu u sprečavanju upala u celom organizmu što je najčešći uzrok mnogih bolesti.
Kako se koristi surutka?
Surutka je mutna tečnost blagog ukusa. Postoje dve vrste – tečna surutka koja je može kupiti u većini prodavnica mlečnih proizvoda i surutka u prahu. Ukoliko kupite onu u prahu, jednostavno umešajte
jednu do dve kašičice surutke u 250 ml vode. Uvek treba čitati etiketu i unositi je doslovce kako je na njoj napisano. Surutka se pije pola sata pre jela, jer pomaže osobama koje su sklone gorušici, a utiče i na regulisanje želudačne kiseline. Preporučena doza je od 500 ml do jednog litra dnevno ukoliko se radi o tečnoj surutki, i najbolje je da se ova količina podeli i pije više puta u toku dana. Možete
se piti ujutru na prazan stomak, a surutku mogu da koriste svi od dece do starijih osoba. Jedino se ne preporučuje ljudima koji su alergični na mleko ili mlečnu laktozu. Međutim, ukoliko na ambalaži piše: hidrolizovana belančevina iz surutke, to znači da su belančevine razbijene zbog čega se surutka lakše vari i ima vrlo malo laktoze (oko pet odsto), pa je mogu koristiti i osobe koje ne podnose laktozu.Jedini problem koji surutka eventualno može da izazove je dijareja ukoliko se pretera sa količinom. Tečnu surutku treba čuvati od svetlosti, pa se preporučuje da flašu uvijete u foliju ili papir, da je držite u frižideru i koristite najduže deset dana.
Kozja surutka
Osim kravlje sve je popularnija kozja surutka. Prema rečima američkih stručnjaka kozja surutka je gotovo idealna hrana za ljude, jer sadrži velike količine proteina i aminokiselina. Kozja surutka može da
se koristi kao zamena za kravlje mleko, a studija američkih doktora je pokazala da osobe alergične na kravlje mleko u devedeset odsto slučajeva bez problema podnose kozju surutku. Primenu je našla i u homeopatiji gde se preporučuje za tretman kod artritisa. Naime, kozja surutka sadrži natrijum što potpomaže da telo bude savitljivije i smanjuje inflamaciju (upalu) u zglobovima. Za razliku od kravlje surtutke koja telu obezbeđuje proteine, kozja sadrži veće količine aminokiselina, ali i više vitamina A i kalijuma nego kravlja.Na sto grama kozja surutka ima samo 25 kalorija, a bogata je kalijumom, natrijumom, magnezijumom, fosforom, gvožđem, cinkom, bakrom, vitaminima B2,B6, B12, C, K, aminokiselinama i enzimima. Poput kravlje i kozja surutka pozitivno deluje na želudačne probleme, kod pada imuniteta, hroničnog hepatitisa, umora, stresa…
Međutim, naše bake su savetovale da se sveža kozja surutka dva puta skuva, tačnije da jednom provri, ohladi se i ponovo proključa čime se zapravo surutka na neki način steriliše kako bi mogla duže da se
koristi.
Izvor: Agrobiznis magazin