SPOS: Registracija pčelarskih vozila

Аутор: dzonioff
1,8K посета

Kako su ministar poljoprivrede Branislav Nedimović i predsednik Srbije Aleksandar Vučić obećali pčelarima prethodnih dana (OVDE), do kraja aprila bi trebalo da bude završen rad na usaglašavanju stavova nadležnih sa SPOS-om oko registracije pčelarskih vozila. Prekjuče je u Agenciji za bezbednost saobraćaja održan prvi sastanak na tu temu.

Sastanku su ispred Agencije za bezbednost saobraćaja prisustvovali direktorka Agencije Jasmina Milošević i pomoćnik direktora koji je i načelnik sektora za vozila Milan Petrović. Ispred Ministarstva poljoprivrede prisustvovao je izaslanik ministra poljoprivrede, specijalni savetnik Radivoj Nadlački. Ispred SPOS-a prisustvovali su predsednik i zamenik predsednika SPOS-a, koje je Ministarstvo poljoprivrede imenovalo u radnu grupu koja treba da radi na Pravilniku, ispred Ministarstva poljoprivrede, zajedno sa predstavnikom Ministarstva Milošem Stojanovićem.

Iako je delegacija SPOS-a i ranijih meseci imala više sastanaka u Agenciji za bezbednost saobraćaja na ovu temu, i iako Agencija nikad nije pravila nikakve probleme po tom pitanju, naprotiv – direktorka Agencije pružila nam je i pruža maksimalnu i svesrdnu podršku da se ovaj veliki problem konačno zauvek reši, tek na ovom sastanku, kada se ušlo u dubinu problematike, moglo je da se vidi koliko je cela problematika kompleksna i velika, te mi jednostavno ne možemo biti sigurni da će se uspeti sa završetkom ovog posla do kraja aprila, jer treba usaglasiti, izmeniti i osmisliti i brojne druge procedure, a uvesti i neke nove. Ono što je najvažnije jeste da je na ovom sastanku apsolutno utvrđena osnovna nit koja će biti vodilja za dalji rad, jer je osmišljen OSTVARIV način kako da se Pravilnik napiše, a da ne zahteva promenu viših akata, što ide u prilog maksimalno brzom donošenju istog. Svakako ima dosta posla, jer potrebno je postići punu saglasnost čak tri ministarstva (poljoprivrede, unutrašnjih poslova i saobraćaja).

Na sastanku su razmotreni brojni aktuelni problemi i zaključeno je da se dobar broj njih, možda i većina, može rešiti i sada, bez novog Pravilnika, a novi Pravilnik će zaokružiti sva pčelarska vozila i omogućiti brojnim drugim vozilima da se u budućnosti mogu registrovati pod povoljnijim uslovima, što do sada nije bilo moguće. Kako stvari stoje, cena registracije će shodno ostalim propisima, moći da iznosi upravo onoliko koliko je i do sada iznosila za vozila sa ugrađenim košnicama, samo što će se od sada na taj način moći da registruju sva vozila (sve vrste prikolica i kamiona, na kojima nisu ugrađene pčele), ali će smeti da se koriste isključivo za prevoz pčela, pčelarske opreme, pribora, repromaterijala i pčelinjih proizvoda. Prevoz bilo koje druge robe biće najstrožije zabranjen! Ustanovljen je predlog da svako vozilo bude obeleženo posebnom nalepnicom, na kojoj bi pisalo da se radi o pčelarskom vozilu, te bi policija znala već na prvi pogled da je u pitanju pčelarsko vozilo. Videćemo da li će to biti prihvaćeno ili će neka druga ideja biti ostvarivija. Najvažnije je da imamo apsolutnu podršku nadležnih da se problem registracije reši.

Prvi sastanak Radne grupe na kojoj će se konkretno raditi na svim odredbama Pravilnika već je zakazan u Ministarstvu saobraćaja za sredu 17. april 2019. godine.

Zahvaljujemo se direktorki Agencije za bezbednost saobraćaja Jasmini Milošević i pomoćniku direktora koji je i načelnik sektora za vozila Milanu Petroviću, kao i specijalnom savetniku ministra poljoprivrede, Radivoju Nadlačkom na pomoći i iskazanom razumevanju. Direktorka Agencije je zaista svesrdno podržala sve naše zahteve, i vidi se njena rešenost da nam apsolutno pomogne, da sve što je moguće bude uvaženo, jer su se konačno stekli svi uslovi da se problem registracije pčelarskih vozila u potpunosti reši. Svima se zahvaljujemo na razumevanju, a zahvalnost posebno upućujemo ministru poljoprivrede Branislavu Nedimoviću, predsednici Vlade Ani Brnabić i predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću koji su prepoznali važnost rešavanja ovog problema, radi daljeg razvoja pčelarstva kao važne grane srpske poljoprivrede! Na sastanku je u detaljima razgovarano o problemu koji već duže vreme imaju srpski pčelari, koji su do sada imali vozila registrovana kao pčelarska i godinama su ih uspešno registrovali, ali sada više ne mogu jer ne raspolažu atestom za svoja vozila. Ili ga nikad nisu posedovali jer su vozilo kupili bez pratećeg atesta, ili su ga imali pa izgubili, a MUP ateste ne čuva toliko dugo shodno zakonu, te ih više nema ni u MUP-u. Međutim, rešenje za ovaj problem itekako postoji!

Naime, najpre treba objasniti da ste po zakonu dužni da atest držite u vozilu i pokažete ga na zahtev službenog lica, što znači da ga morate imati i inače, a ne samo prilikom registracije. Zatim, trebate da znate da se kopija atesta može dobiti u kući koja je atest izdala. Tu postoje dva scenarija. Prvi je da ta kuća postoji, i tada trebate da joj se obratite sa zahtevom da vam se izda kopija atesta, i sa time ste svoj problem rešili. Drugi scenario je da ta kuća ne postoji ili da ne znate tj. ne sećate se koja ga je kuća izdala. U tom slučaju, trebate da znate da Agencija za bezbednost saobraćaja raspolaže bazom podataka sa praktično svim atestima ikada izdatim, i od Agencije možete dobiti dokument o tome. I u ovoj scenariju postoje dva podscenarija. Prvi je da Agencija ima te podatke, i tada ste rešili problem, a drugi je da ih nema. Ako ih nema, to znači da vaše vozilo NIKADA nije ni bilo atestirano, što znači da je u pitanju bio LAŽNI atest, kojih je na žalost u prošlosti bilo dosta i prolazili su nekada kao „validni“ ali to više nije moguće. Novim Pravilnikom koji se radi biće precizirano kako će Agencija ubuduće izdavati potvrdu da je vaše vozilo zaista nekada bilo atestirano, a sada će taj problem svakako biti rešavan odmah, pre donošenja Pravilnika, odgovarajućim dokumentom. Evo i kako:

Da Agencija ne bi bila opterećena velikim brojem ličnih zahteva pčelara što će dovesti do toga da pčelari neće moći brzo da dobiju odgovore na svoja pitanja, dogovoreno je da pčelari SPOS-a svoje zahteve ispostavljaju preko SPOS-a da bi se u prvoj fazi BRZO PROVERILO da li je njihovo vozilo ikada bilo atestirano.

Potrebno je da SPOS-u momentalno prosledite svoje lične podatke da znamo ko je zahtev poslao, a što se tiče vozila, prosledite ISKLJUČIVO SAMO BROJ ŠASIJE i ništa drugo, jer broj šasije kod vozila ima isti značaj kao JMBG kod ljudi, te će Agencija jako ekspeditivno obaviti proveru u svojoj bazi podataka, a vi ćete dobiti povratnu informaciju preko SPOS-a. Svoj zahtev šaljite na mejl spos.operativa@gmail.com ili na telefon 060/444-08-08. Najbolje je da to učinite mejlom ili SMS porukom, kako ne bi došlo do greške u ispisivanju broja šasije.

Odmah na samom sastanku napravili smo jednu probu uživo. Pozvali smo predsednika društva u Petrovcu na Mlavi i zatražili broj šasije nekog od pčelara koji nema atest, a ranije je registrovao vozilo. Proverom u bazi utvrđeno je da vozilo tog pčelara NIKADA nije imalo validan atest, tj. ili ga nikad uopšte nije imalo, ili je bio lažan. Tako da je očigledno da svega ima na terenu.

Što se tiče druge važne stvari, a to je da mnogi tehnički pregledi imaju RAZLIČITE KRITERIJUME prilikom tehničkog pregleda vozila, čak i dva operatera na ISTOM tehničkom pregledu, te pčelari često budu vraćeni sa tehničkog kao neispravni, zaključeno je da to ne sme da se događa, i da se sa time treba izboriti na sledeći način. Član 29. Pravilnika o tehničkom pregledu vozila kaže da se vozila koja ne ispunjavaju uslove moraju evidentirati, a izdavanje Izveštaja o utvrđenom stanju vozila vrši se kada stranka to ZAHTEVA. U napomeni se OBAVEZNO moraju navesti RAZLOZI zbog kojih tehnički pregled nije vršen ili nije izvršen u celosti! Nakon toga, stranka ima tri dana da problem reši i ponovo dođe na tehnički pregled da ga ne bi ponovo platila. Međutim, ako smatrate da ste oštećeni, sa tim Izveštajem odmah idete u saobraćajnu policiju i žalite se, a inspekcija će posetiti tehnički pregled i utvrditi da li on nešto ne radi shodno propisima. To je jedini način da se ovakvi problemi reše, i tu nadležni državni organi stoje stalno na raspolaganju, kako bi se sprečavala različita tumačenja propisa na različitim tehničkim pregledima. Jer, mnogi na tehničkim pregledima nisu najbolje upoznati sa propisima, a stalno su pod raznim kontrolama te im preti zatvaranje ako pogreše, i iz tih razloga često primenjuju regoroznije odredbe od propisanih, u svim slučajevima gde njihovo tumačenje propisa nije dovoljno sigurno. Zato iskoristite ovu zakonsku odredbu i izborite se za svoja prava.

Izvor:http://spos.info/registracija-pcelarskih-vozila-krenulo-usaglasavanje-stavova-sa-nadleznima/

Srodni tekstovi

Оставите коментар