Skup ovčara u Senti! Evo ko je pobedio na takmičenju u ručnom šišanju ovaca!

Аутор: dzonioff
1,2K посета

Međunarodni festival u striženju ovaca, kuvanju ovčijeg paprikaša i pastirskih jela 17. put je priređen u Senti. Na Vašarištu su se okupili ovčari, kulinari, izlagači zanatskih i lokalnih proizvoda i rukotvorina, te brojni posetioci. U ime domaćina pozdravili su ih predsednik opštine Rudolf Cegledi i predsednik Udruženja poljoprivrednika Ferenc Šoti. Među gostima bio je i predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor.

Takmičenje u ručnom striženju ovaca, izložba kolekcija ovaca i pripremanje raznih gurmanluka privukli su najviše pažnje posetilaca. U ručnom striženju pobednik je Kristijan Parduc, drugo mesto osvojio je Gabor Horvat, a trećeplasirana Angela Bažo pokazala je da se u striženju runa uspešno nosi sa muškom konkurencijom. U mašinskom striženju najbolji je bio Žolt Čabi, drugi je Norbert Nemet i treći Daniel Drenković. Takmičarski zadatak bio je da se ostrižu po dve ovce. Članovi žirija objašnjavaju da se gleda kako se ovce izvode iz boksa do mesta striže, ophođenje prema životinjama, kvalitet striže, kako se upakuje runo i na kraju očisti mesto gde se obavlja posao. Naglašavaju da sve mora da bude tip-top, kao kod brice u berbernici.

Šampion u ručnom striženju Kristijan Parduc iz Bačkog Petrovog Sela kaže da je ovaj posao naučio kod kuće, ali pošto drže samo desetak ovaca, opredelio se da uslužno radi za ovčare iz svog mesta i okoline.

Ove sezone striža je otpočela još 2. februara i ima dosta posla. Striženje jedne ovce naplaćujem 150 dinara, ali to zavisi i od toga kakve su ovce, da li su uhranjene i čiste, takođe i da li su nemirne. U toku sezone ostrižem oko 1.000 ovaca, ispričao je Parduc.Paprikaš i pivo bile su prve reči koje su na srpskom i mađarskom naučile koleginice, novinarke iz Japana, koje borave u Subotici baveći se drugom temom, ali su bile oduševljene senćanskom manifestacijom. Zajedno smo degustirali paprikaš i pivo iz jedne senćanske zanatske pivare, a koleginice iz Japana Noami Tamura i Đinko Taguči su iskoristile priliku za slikanje s Angelom Bažo iz Čantavira, koja se nakon takmičenja u striženju ovaca Vašarištem prošetala ogrnuta opaklijom.

Stevan Zubrecki iz Sanada je striženjem ovaca počeo da se bavi kao 12. godišnji dečačić, pa je teško sabrati koliko je za pola veka makazama ostrigao runa. Sada već preovladava mašinska striža, a ručno se obavlja najviše na pašnjaku gde nema struje, ukazuje Zubrecki.

Za razliku od pre 15 do 20 godina kada je ovčarstvo opadalo i stagniralo, sada je situacija mnogo povoljnija. Ovčarstvo je u ekspanziji zahvaljujući i podsticajnim merama od strane države i lokalnih samouprava. Na našem području četiri potiske opštine Senta, Ada, Kanjiža i Čoka u sistemu umatičenja sada je oko 20.600 grla i od tog broja je polovina umatičenih, naglašava Sabolč Vartuš iz Poljoprivredne stručne službe Sente.

Izvor:https://www.dnevnik.rs/index.php/vojvodina/skup-ovcara-na-sencanskom-vasaristu-borba-za-runo-i-kad-nije-zlatno-02-05-2019

Srodni tekstovi

Оставите коментар