Skandalozno: Ko preti inspektorima koji proveravaju kvalitet meda?

Аутор: dzonioff
1,5K посета

Kako SPOS nezvanično, ali pouzdano saznaje, tokom procesa kontrole kvaliteta meda firme Irikom, došlo je do nečuvenog incidenta.

Naime, firma Irikom je u očiglednom pokušaju da spreči postupak dokazivanja osnovane sumnje na prevarne radnje, pokušala da svojevrsnom neskrivenom pisanom „pretnjom“ odnosno „molbom“ jednoj laboratoriji onemogući vršenje laboratorijskih analiza kojima bi se utvrdilo činjenično stanje, dok je savestan rad veterinarskih inspektora nazvala „nezakonitim radnjama“. Naravno, u tom dopisu naopako se tumači Pravilnik o kvalitetu meda i to na skandalozan način, tvrdeći se da pekarski med ne podleže ispitivanju na sve parametre kvaliteta, čak ni na autentičnost (utvrđivanje porekla šećera u medu), iako pekarski med po Pravilniku MORA BITI PČELINjI MED, a može da ima izmenjen kvalitet po određenim parametrima, što analiza na poreklo šećera svakako nije, kao ni sve druge analize koje Pravilnik nije izuzeo.

I inače, nevezano za ovaj slučaj, veterinarskim inspektorima se često preti, skriveno ili neskriveno. Inspektori se čak i tuže od stranke, ali stranka ne tuži ni državu ni Upravu za veterinu, već tuži direktno veterinarskog inspektora kao fizičko lice, i to za „prekoračenje ovlašćenja“, „zloupotrebu službenog položaja“ kao i „poslovni mobing“ aludirajući kako konkretni inspektor kontroliše samo njih, preveliki broj puta, kako to radi namerno i smišljeno i slično.

Problem je u tome što u takvim „ličnim“ tužbama, inspektora po zakonu NE BRANI JAVNO PRAVOBRANILAŠTVO, već on lično od sopstvenih para mora da angažuje advokata i plaća ga tokom procesa koji traju nekada i godinu dve.

Zato se svaki, pa i ovakav pritisak na inspektore mora smatrati pretnjom, kako bi oni krenuli linijom manjeg otpora i odustali od svog zakonitog posla. Jer sutra potegnu pitanje sukoba interesa tog inspektora kada ih ponovo bude kontrolisao, pošto su u ličnom sudskom sporu, a sve se nadajući da će ga nadležni zato zameniti nekim drugim inspektorom koji će biti „mekši“ poučen primerom svog prethodnika.

Sve ovo se na žalost stvarno događa, a mi ne smemo na takve pojave bledo da gledamo, kako neko izvrće zakon na glavu, i zloupotrebljava ga u lične svrhe.

Tužbu slične vrste svojevremeno je dobio i predsednik SPOS-a pre više godina upravo od strane na početku pomenute firme Irikom pretpostavljamo sa istim ciljem, ali ni tada ni sada niko nije niti može da nas uplaši.Zato će, počev od danas, na osnovu jednoglasne odluke IO SPOS-a, SPOS pomoći svim veterinarskim i drugim inspektorima u takvim sudskim procesima, kako bi odagnali strah koji pojedini pokušavaju da im nametnu.

Naime, svim inspektorima koji savesno i temeljno rade svoj posao po pitanju suzbijanja falsifikata meda i drugih zloupotreba u industriji meda, SPOS će pružiti BESPLATNU PRAVNU POMOĆ, tako što će imati POTPUNO BESPLATNOG ADVOKATA IZ ADVOKATSKIH KANCELARIJA KOJE RADE ZA SPOS, tokom celog sudskog procesa!

Inspektori, samo vi mirno i savesno radite svoj posao, SPOS neće dozvoliti nikakav pritisak na vaš rad!

Svi inspektori sa navedenim problemom pravnu zaštitu mogu zatražiti putem mejla: spos.rs@gmail.com

Izvor: https://spos.info/nebojtese/

Srodni tekstovi

Оставите коментар